wtorek, 29 listopada 2011

Migdałowe ciasto cynamonowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Czas zacząć trening w pieczeniu świątecznych słodkości. Ale co tu wybrać, gdy możliwości jest masa? Dla mnie to oczywiste - każda nowość jest godna wypróbowania! Musi jednak spełniać parę warunków - pachnieć korzeniami, zawierać miód i pasować do zimowej atmosfery :)

Znalazłam bardzo ciekawy przepis na małe świąteczne cake'i i pomyślałam, że cała keksówka z tego przepisu nie byłaby zła.... ;) Zaadaptowałam więc składniki do swoich potrzeb i tak powstało to pyszne, cynamonowe ciacho. Nie za ciężkie (mimo tego, że w trakcie wyrabiania powstaje gęsta masa), miodowe, o wyraźnie wyczuwalnym smaku migdałów. Najlepsze do gorącej czekolady lub popołudniowej kawki.



Świąteczne migdałowe ciasto cynamonowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (Cake de Noël)

(na podstawie - Larousse Cuisine)

- 3 jajka (żółtka+ białka),
- 100g cukru (może być trzcinowy),
- 8 łyżek oleju,
- 5 łyżek mleka,
- pół opakowania cukru waniliowego,
- 200 g mąki - 100g pszennej, 100g pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki miodu,
- 150 g zmielonych migdałów,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu

Żółtka ubijamy z cukrem. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy olej, mleko i znów miksujemy. Obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli łączymy w osobnym naczyniu, dodajemy do całości i miksujemy. Następnie dodajemy miód, mąkę migdałową i cynamon - znów ucieramy. Uwaga - ciasto jest bardzo gęste!
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą za pomocą łyżki.Wszystko przelewamy do keksówki (27cm) i pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 1h. W trakcjie pieczenia musimy uważać, gdyż ciasto jest ciężkie, więc ma zwiękoszone tendencje zakalcowe :)

niedziela, 27 listopada 2011

Tam i z powrotem... Kanapki zapiekane z cukinią i reblochon

Byłam tam.... Ani przez chwilkę nie pomyślałam, ze już nie wrócę do pisania w moim blogu, ani na chwilkę nie pomyślałam, że mogę zrezygnować z tego, co kocham. Już jestem, wróciłam i bardzo mnie to cieszy. Sporo mnie ominęło, ale czasem los nie wybiera i nie można nic na to poradzić... Przerwy widocznie mają sens :)
Szczerze się cieszę :)

Zima tuż, tuż... Menu całkowicie uległo zmianie. Na początek proponuję pyszne kanapki z grillowana cukinią zapiekane z serem reblochon. Reblochon? Sabaudzki ser, który przeżywa swoje najlepsze chwile w chłodne dni. Jest kremowy, łagodny, raczej delikatny w smaku. Wspaniały, gdy go zapieczemy. Nie wyobrażam sobie tartiflette bez tego dodatku!


Kanapki zapiekane z cukinią, serem reblochon z czipsem z szynki szwarcwaldzkiej
(przepis- Réglez-vous!)

- kilka kromek wiejskiego chleba,
- cukini,
- ząbek czosnku,
- reblochon - ilość wg. uznania,
- szynka szwarcwaldzka,
- oliwa z oliwek



Cukinie pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. Może to być patelnia grillowa. Ułożyć plasterki cukinii i sera reblochon na kromkach. Zapiekać je w piekarniku ok. 5 min (do momentu rozpuszczenia sera) w temp. ok. 180stopni. Na suchej patelni zrobić czipsy z szybki (przysmażyć ją, by była chrupka). Czipsy nakładac na zapiekanki i gotowe!


Zimowa przystawka :)
Miłej niedzieli!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...