piątek, 14 grudnia 2012

Likier karmelowo-kawowy z waniliową nutą

Miałam zrobić domowy likier Baileys, ale z powodu braku mleczka skondensowanego...i lenistwa... Zaczęłąm tworzyć ;-) Powstał za to przepyszny likier karmelowy gotowy do spożycia praktycznie po przygotowaniu, ale jeszcze lepszy po ok. tygodniu. Z waniliową nutą, przepysznie karmelowo-kawowy. Pozostaje płynny nawet po przechowywaniu w lodówce. Na Święta jeszcze zdążycie go zrobić :)


Likier karmelowo-kawowy z waniliową nutą
(ok. 850ml)

- 100g twardych cukierów karmelowych/toffi,
- szklanka pełnotłustego mleka,
- 400ml śmietanki kremówki,
- 200ml wódki,
- pól laski wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cappuccino


Kawy rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody.
Cukierki i mleko podgrzewać razem, aż do całkowitego rozpuszczenia karmelków. Dodać ziarenka wanilii, kremówkę, kawę, cukier puder. Połączyć i ostudzić. Do płynu wlać wódkę. Wszystko dokładnie połączyć (można użyć miksera na niskich obrotach). Przelać do butelki. Odstawić do lodówki na ok. tydzień, by likier się 'przegryzł'.

czwartek, 13 grudnia 2012

Pain d'épices aux fruits rouges

Legenda głosi, że piernik został rozpowszechniony we Francji przez księcia Filipa Dobrego z Dijon. Na początku XVIII wieku ten wypiek przeżywa swój czas świetności czyniąc z Dijon i z Burgundii stolicę francuskiego piernika :)

Nie mogłam sie oprzeć,by nie przygotować francuskiej wersji tego tradycyjnego ciasta. Oczywiście ile regionów, tyle przepisów. Ja skorzystałam z książki 'Les meilleurs recettes de nos terroirs' nad którą piecze sprawował Paul Bocuse.
By piernik był wilgotniejszy, dodałam do niego mrożone owoce, które świetnie komponują się z korzennymi przyprawami. Piernik jest mięciutki juz na drugi dzień od wypieku. Polecam!


Pain d'épices aux fruits rouges, czyli francuski piernik z czerwonymi owocami

-  200ml mleka,
- 125g miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250g mąki,
- 125g cukru,
- łyżeczka sproszkowanego anyżu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- łyżeczka przyprawy quatre-épices,
- łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (lub skórki pomarańczowej),
- szczypta soli
- filiżanka mrożonych czerwonych owoców




Mleko podgrzać z miodem. Dodac proszek do pieczenia. 
Mąkę, cukier, sól, przyprawy połaczyć z płynem i wodą pomarańczową. Dobrze wyrobić. Do masy dorzucić zamrożone jeszcze owoce. Piec 60min. w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Ostudzić. Piernik zawinąć w papier do pieczenia. Jest gotowy do spożycia na drugi dzień :)

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Piernik na Guinessie Nigelli z ciepłym sosem z czerwonych owoców

To był cudowny, iście zimowy przedświąteczny weekend. W pełni poczułam atmosferę zbliżajacych się Świąt na jarmarku bożonarodzeniowym w Strasbourgu. Tłum i jego radosny gwar. Nastrojowe iluminacje przy katedralnym placu. Przepięknie mieniące się ozdoby choinkowe. Gruzińskie Święta na placu Guntenberga (w zeszłym roku poznawaliśmy smaki Szwajcarii). Zapach grzanego wina i gorącej czekolady. Smak pieczonych kasztanów. Śnieg. Nie ma bardziej romantycznego miejsca w czasie zimy...

A po powrocie...przepyszny piernik Nigelli na guinessie z ciepłym sosem z czerwonych owoców. Mokry. Bogaty w smaki: mocno wyczuwalny słód i miodowa nuta. Dla zrównoważenia słodyczy proponuje podać go z sosem z kwaskowych owoców: malin, jeżyn, porzeczek....


Piernik na guinessie Nigelli
(Kuchnia. Przepisy z sera domu N. Lawson)

- 150g masła,
- 300g melasy (ja dodałam miód),
- 200g ciemnego cukru muscovado,
- 250ml piwa Guiness,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 łyzeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody,
- 300ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka


Masło, przyprawy, miód, cukier i piwo roztopić w rondelku na małym ogniu. Do płynu wmieszać mąkę oraz sodę. Dokładnie, aby nie było grudek. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać do masy piernikowej i utrzeć na gładko. Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej. Ja upiekłam w okrągłej o 23cm średnicy. Nigella proponuje kwadratową o śr. 23cm.
Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka (ok.60min).

Sos z czerwonych owoców
- szklanka mrożonych owoców (maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki...)
- cukier do smaku

Owoce rozmrozić. Pogrzać z cukrem w garnuszku. Podawać z piernikiem.

piątek, 7 grudnia 2012

Leniwy chleb leniwego piekarza

Czemu leniwy chleb? Gdyż nie wymaga od nas wiele wysiłku. Wystarczy wymieszać składniki, odstawić do wyrośnięcia, nastepnie schować do lodówki...i w ten sposób może 'leniuchować' tam do 15 dni. Jednak jest jeden warunek. Żeby był dobry musi spędzić w lodówce co najmniej 3 dni. Chleb odpoczywa, a drożdże pracują na jego smak i aromat.

Ja zrobiłam z połowy porcji, ale jeśli macie ochotę zrobcie z całości składników. Po 3 dniach można upiec jeden bochenek i mieć potem ciasto na jeszcze jeden ;-)

Chlebek ma bardzo chrupiacą skórkę i puszysty, napowietrzony miękisz. Delikatny i łagodny. Coś wspaniałego.


Łatwy chleb pszenny na drożdzach
(przepis znalazłam na tym blogu)

- 700g letniej wody,
- 20g soli,
- 20g świeżych drożdży lub 1,5 opakowania suchych,
- 1kg mąki pszennej chlebowej


Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Energicznie mieszamy je łyżką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h. Po tym czasie odgazowyjemy ciasto uderzając w nie pięścią ;-))) wkładamy do miski 3 razy większej niż objętość ciasta, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Chleb może tam spędzić 15 dni max. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepszy.

UWAGA! Chleb w lodówce bardzo rośnie, więc ważne jest, by miska, w której bedzie leżakować była odpowiednio większa :)

W dniu wypieku z ciasta uformowac bochenek i odstawić go jeszcze raz do wyrosniecia w ciepłe miejsce na ok. 1h. Chleb można posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temp. 200 stopni (oryginalny przepis przewiduje temp. 240 stopni) przez ok. 45-50 minut. Studzić na kratce.

czwartek, 6 grudnia 2012

Czekoladowo-pomarańczowe trufle piernikowe

Trufle. To kolejny pomysł na to, by przygotować coś mniej tradycyjnego niż piernik do świątecznej filiżanki kawy. Aromatyczne. Nieco wytrawne za sprawą czekolady i kakao. Wybornie pomarańczowe.



Piernikowe trufle z czekoladą i skórką pomarańczową /ok. 20 sztuk/
(inspirowałam się tym przepisem)

- 250-300g piernika bez skórki,
- 100ml zaparzonej mocnej kawy,
- 60g gorzkiej czekolady,
- dwie łyżki kandyzowanej posiekanej skórki pomarańczowej,
- łyżka alkoholu pomarańczowego lub wódki,
- kakao


Piernik pokroić w kosteczkę. Zaparzyć kawę, schłodzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do piernika dodac kawę, czekoladę oraz skórkę pomarańczową. Dobrze wyrobić masę. Jeśli będzie zbyt rzadka należy dodać jeszcze trochę piernika. Wstawić na 1h do lodówki (lub na 15min do zamrażarnika). Z zimnej masy formować kuleczki. Obtaczać je w kakao.

Życzę Wam radosnych Mikołajków! Poczujmy się w ten dzień znów jak dzieci :)

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasteczka z przyprawą quatre-épices

Grudzień powitał nas mięciutką, białą kołderką :) Tym samym powoli przygotowuje nas na dni, na które wszyscy czekamy z niecierpliością. Będe się nimi rozkoszować. Wdychać ich atmosferę całą sobą. Pielęgnować tradycję. Kupować lampki. Robić podarki na Mikołaja. Godzinami dyskutować o wigilijnym menu. I przemierzać tysiąc kilometrów, by na Święta być w Polsce :)

Ten czas umilają mi małe słodkości. Korzenne ciasteczka z odrobiną piernikowej przyprawy quatre-épices. To mieszanka mielonego cynamonu, gożdzików, gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu. Bez problemu można zrobic ją w domu. Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w równej ilości. W ten sposób mamy gotową mieszankę do ciasteczek, pierniczków, grzanego wina.




Ciasteczka z przyprawą quatre-épices / (ok. 40-50 szt.)
(Desserts pour les gourmands G.Auboyer E-M Briolat)


- 120g masła w temp. pokojowej,
- 240g mąki,
- 40g zmielonych migdałów,
- 80g cukru pudru,
- jedno jajko
- 4 łyżeczki przyprawy quatre-épices


Z podanych składników wyrobić ciasto. Uformować je w kulkę i schłodzić w lodówce co najmniej 2h. Ciasto podzielić i rozwałkowywać cieniutko na stolnicy obsypanej mąką. Wykrawać pożądane kształty za pomocą foremek do pierniczków. Piec w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut. Ciasteczka powinny być zezłocone.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...