tag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post2400888301384703228..comments2024-03-28T04:51:43.878+01:00Comments on Escapade Gourmande: Konkurs Tchibo Exclusive 100% Arabica - zapraszam!Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/01181899135924730323noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-90507307593746231772011-05-15T21:42:41.671+02:002011-05-15T21:42:41.671+02:00KAWA Z AJERKONIAKIEM
Składniki:
* ajerkoniak – ...KAWA Z AJERKONIAKIEM<br /><br />Składniki:<br /><br />* ajerkoniak – 1/3 szklanki<br />* espresso – ok. 40 -50 ml<br />* bita śmietana – dowolna ilość<br />* kawa mielona do dekoracji<br /><br />przygotowanie:<br /><br />* Na spód szklanki do latte wlewamy ajerkoniak<br />* Na ajerkoniak delikatnie po ściance szklanki wlewamy kawe espresso z tchibo exclusive 100% arabica<br />* na to wykładamy bitą śmietaną.<br />* Wierzch oprószamy kakao lub kawą<br /><br />pozdrawiam<br />^^^^^ Angelika ^^^^^Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-43618819598210320502011-05-13T22:13:55.943+02:002011-05-13T22:13:55.943+02:00mój ulubiony napój kawowy jest dość nietypowy i ra...mój ulubiony napój kawowy jest dość nietypowy i raczej nei każdemu przypadnie do gustu ale ja za nim szaleję<br />wystarczy zapażyć szklankę arabici z2-3 listkami świeżej melisy<br />do wystudzonej przecedzonej kawy dodajemy 2 kulki lodów śmietankowych i dokładnie mieszamy<br />wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy kleksem bitej śmietany [lub jeszcze kuleczką lodów]i startą czekoladą oraz listkami leisy<br /><br />czasem zamiast melisy używam mięty.<br />jeśli ktoś lubi bardzo słodkie napoje to można odrobinę osłodzić[ale to zależy od słodkości lodów]<br /><br />naprawdę polecam wypróbowanie tego napoj ponieważ melisa lub mięta nadają mu niesamowity posmaczek który wyczujemy dopiero po wspaniałym aromacie kawy.<br /><br />zielonamorelkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-64416805975506943282011-05-10T20:05:17.477+02:002011-05-10T20:05:17.477+02:00a ja uwielbiam wypić drinka, który u mnie nazwy ni...a ja uwielbiam wypić drinka, który u mnie nazwy nie ma .ale smak ma nieziemski:)<br /><br />3 żółtka ucieram z 50 g cukru pudru na biały krem. Do tego dodaję 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 - 3 łyżkach gorącej wody. Wszystko ucieram pałką lub mikserem...a do tego wlewam powoli koniak (którego dodaję w zależności od potrzeby lub zachcianki):) podaję ze sporą ilością kostek lodu:)<br />pozdrawiam<br />JolaJolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-90462411275093060612011-05-10T11:15:28.670+02:002011-05-10T11:15:28.670+02:00Moja propozycja na słotne letnie dni:
filiżanka ka...Moja propozycja na słotne letnie dni:<br />filiżanka kawy z łyżeczką konfitury różanej. Napój wprost magiczny, pozwala zapomnieć o cieknącym z nieba deszczu i poczuć się jak w rozświetlonym słońcu ogrodzie.pinkcakehttp://pinkcake.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-53846119438443955412011-05-07T12:33:24.600+02:002011-05-07T12:33:24.600+02:00mój sposób na letni upał to kawa mrożona - robię f...mój sposób na letni upał to kawa mrożona - robię filiżankę baardzo mocnej kawy - studzę ją. W oddzielnym naczyniu spieniam zimne mleko - nabiera ono wtedy lżejszej konsystencji choć pianka oczywiście tworzy się na krotko - do przeźroczystej szklanki wlewam kawę na to mleko i kilka kostek lodu, dolewam 2 łyżki syropu czekoladowego do kawy i wszystko przykrywam ,,czapką" z bitej śmietany - posypuję startą czekoladą lub kakaem (cynamon też jest świetny) i GOTOWE!!! naprawdę w upalne dni nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie. <br /><br />pozdrawiam Jagienka!!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10079846141376567487noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-56453189371180930332011-05-06T21:01:06.596+02:002011-05-06T21:01:06.596+02:00Moja propozycja to "Gorąca mokka", coś c...Moja propozycja to "Gorąca mokka", coś co nie jest zmulające, a pozwoli odliczyć nie tylko zimowe długie wieczory:)<br />Składniki (na 4porcje):<br />-500ml mleka <br />-125ml śmietanki 36%<br />-150g kawałków gorzkiej czekolady, dodatkowo odrobina utartej do dekoracji<br />-2 łyżeczki cukru pudru<br />-60ml mocno zaparzonej Kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica (rozpuszczalna)<br />Wykonanie:<br />Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę,nieustannie ubijając dla uzyskania pianki.<br />Do wrzącego mleka dodać czekoladę i cukier puder. Mieszając, aż do roztopienia czekolady. Do czterech kubków wlać odrobinę kawy, następnie dolewać mieszanki czekoladowej, zdejmując piankę.<br />Posypać startą czekoladą i natychmiast podawać.<br />Smacznego ! :)Salvador Dalihttp://kuchniasmakoszy.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-34563994003524580762011-05-06T17:35:44.204+02:002011-05-06T17:35:44.204+02:00Ja natomiast w ciepłe/gorące dni chętnie piję dla ...Ja natomiast w ciepłe/gorące dni chętnie piję dla orzeźwienia takiego kawowego shake'a:<br />czubatą łyżeczkę kawy Tchibo Exclusie 100% Arabica zalewamy 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy, odcedzamy. Za pomocą blendera miksujemy 200 ml lodów śmietankowych, dodając powoli kawę oraz mleko skondensowane niesłodzone - do uzyskania pożądanej konsystencji. Pychota!zauberihttp://niebieskapistacja.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-40267788231749222512011-05-05T14:35:48.954+02:002011-05-05T14:35:48.954+02:00W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady i do...W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady i dodajemy 100 ml kremówki. Mieszamy. Parzymy 0,5 litra mocnej kawy Tchibo Arabica i jeszcze gorącą, mieszamy z powstałą masą, dodając łyżkę cukru i... 2 łyżki Baileysa :) Rozlewamy do czterech szklanek/kubków. Kolejne 100 ml kremówki ubijamy i dekorujemy nią wierzch kawy, posypując odrobiną kakao. Smacznego :)gruszka z fartuszkahttp://gruszkazfartuszka.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-70725260594271603532011-05-05T13:56:39.197+02:002011-05-05T13:56:39.197+02:00No, konkurs kawowy dla kawoszy :) Czyli i dla mnie...No, konkurs kawowy dla kawoszy :) Czyli i dla mnie! :)<br /><br />A ja uwielbiam kawę na ciepło, kiedy dodaję do niej kieliszek likieru o ciepłym smaku: kokos, czekolada, orzechy... Z odrobiną mleka. Wtedy grzeje i pobudza równocześnie! :)Obywatelka Matkahttps://www.blogger.com/profile/04889401337121923288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-44218357380356725082011-05-05T11:29:12.012+02:002011-05-05T11:29:12.012+02:00Kawa z mleczkiem kokosowym
100 ml zaparzonej kawy ...Kawa z mleczkiem kokosowym<br />100 ml zaparzonej kawy Tchibo 100% Arabica<br />150ml mleczka kokosowego<br />cukier do smaku<br /><br />Ubijamy mleko kokosowe w blenderze lub szejkerze i mieszamy z posłodzoną kawą.<br />Proste i pyszne!Kingahttps://www.blogger.com/profile/09815270196692599073noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-3473243186436951202011-05-04T18:55:54.438+02:002011-05-04T18:55:54.438+02:00A ja proponuję mrożoną kawę z nutą kokosa
Składni...A ja proponuję mrożoną kawę z nutą kokosa<br /><br />Składniki na szklankę 300ml :<br /><br />50 ml zaparzonej mocnej kawy Arabica Tchibo<br />200 ml zmrożonego mleka<br />gałka lodów kokosowych lub waniliowych<br />bita śmietana - 2~3 łyżki<br />aromat kokosowy - 1 łyżeczka<br />wiórki kokosowe<br /><br />Zaparzoną i wystudzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem i aromatem kokosowym przez około 1,5 minuty. Do szklanki wkładamy lody, zalewamy je kawą z mlekiem. Na to nakładamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.<br /><br />Smacznego:)od-kuchnihttp://odkuchnii.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1887599217253539252.post-20174577117575187962011-05-04T16:26:30.576+02:002011-05-04T16:26:30.576+02:00:) może i ja spróbuję :):) może i ja spróbuję :)nuovanahttps://www.blogger.com/profile/00734361888406563866noreply@blogger.com