Bardzo wdzięczny i prosty przepis na wytrawną roladę, która udekoruje swoim wyglądem i smakiem każdy stół, w tym także i ten świąteczny. Przepis jest bardzo elastyczny i można pokombinować z nadzieniem, z ciastem lub z przyprawami.
Takie roladkowe kawałki świetnie smakują w sałatce skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym, który nadaje im wyrazistości.
Pomidorowa roladka z nadzieniem ziołowym
- 3 jajka,
- 120 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 50g parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50ml skrobi kukurydzanej lub ziemniaczanej,
- 30g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z gorąca wodą (wodę dodajemy po troszkę w małych ilościach ciągle miksując). Następnie nie przestając miksować dodać - koncentrat pomidorowy, paprykę i parmezan. Mąkę przesiać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dosypać do płynnej masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec ok.10 minut w temp. 200stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Ostudzić.
Farsz:
- 200g serka kremowego lub gładkiego twarożku,
- świeże posiekane zioła wg uznania: u mnie szczypiorek i natka pietruszki,
- drobno pokrojona młoda cebulka,
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Składniki dobrze wymieszać, doprawić.
Montaż:
Rozłożyć folię spożywczą na blacie. Ułożyć na niej 'biszkopt'. Rozsmarować nadzienie na całej powierzchni. Zwinąć w zgrabny rulon pomagając sobie folią spożywczą - ciasto jest bardzo plastyczne i się nie łamie podczas tej czynności. Roladkę owinąć w folię i przed podaniem schłodzić w lodówce przez całą noc.
mmmmm :) wygląda wspaniale.. z radością przetestuję, jako że jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach,
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję za miłe słowa :)
UsuńOmniomniom ,jeju jaki kolor,aż się gęba cieszy:))Koniecznie na święta muszę zrobić:)Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńSzał, dla mnie idealne. W dodatku, jak piszesz jest duży margines do własnych kombinacji. Musze wypróbować. Lubię takie wynalazki ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
W ramach tego marginesu następnym razem dodam suszonych pomidorów :)
UsuńPyszny pomysł! Widok, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńznakomita! robi wrażenie. kupuję ten pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! nie wiem czemu te jajka się zalewa wrzątkiem ale bardzo mi się to podoba i taka fajna gęsta piana z nich się zrobiła.Ja do serka dodałam starty ser żółty ,oliwki i szczypiorek.Doprawiłam ciut solą,czosnkiem i papryką ostrą A do omleta dałam ziół prowansalskich i czosnek .Niebo w gębie.Rano zrobię zdjęcia .Dziękuję za inspirację bo z tymi żółtkami tak popłynęłam ,że nawet zrobiłam mały eksperyment i jak wyjdzie ok to zrobię wpis na blogu :) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńKatko, ja też się skrzywiłam na myśl o zalewaniu jajek wrzątkiem, ale...udało się! U mnie również wyszła gęsta piana.
UsuńCieszę się,ze zainspirowałam Cię do stworzenia własnej wersji. Mam nadzieję,że smakowało. Pozdrawiam!
Bardzo smakuje i robię ją już chyba 4 raz dla mojej koleżanki również bo tak jej smakuje a ona ma jak mawia 2 lewe ręce do roboty ale prawe do jedzenia haha :) Zrobię w końcu wpis na blogu to dam znać;)Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńhttp://cobytuzjesc.blogspot.com/2014/05/rolada-pomidorowa.html
UsuńZrobiłam :)
Witam.Prosze mi powiedziec ile konkretnie ma pojemnosci puszka koncentratu pomidorowego (nie mieszkam w PL)
OdpowiedzUsuń70g :) Pozdrawiam!
UsuńWitam, na blachę o jakich wymiarach są proporcje?
OdpowiedzUsuńW spisie jest 1 łyżka oliwy z oliwek. Jakoś nie mogę się doczytać kiedy i gdzie użyć tej oliwy. Proszę o odpowiedź, bo nie chce popsuć ciasta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń