czwartek, 1 grudnia 2011

Camembert marynowany na ostro, czyli tapas po francusku :)

Uwielbiam wszelkie przekąski, przystawki...wszelkie dania w wersji mini. To cudowne, że jeden kęs kryje tyle smaków, kolorów, zapachów... Zaspokaja pierwszy głód i zachęca do odkrywania dalszych części posiłku. Nie dziwię się, że tapas zawojowały Europę.

Gdy wpadła mi w ręce książeczka z tymi hiszpańskimi przekąskami, otworzyła się przede mną masa inspiracji, pomysłów i nowych przepisów do wypróbowania. Oto jeden z nich....przekształcony na francuskie, serowe realia :) W roli głównej...camembert :)


Camembert na ostro marynowany w ziołach i oliwie z oliwek
(Tapas - wyd. Naumann)

- krążek łagodnego sera pleśniowego np. camembert,
- 2 szalotki,
- ząbek czosnku,
- zioła - bazylia, tymianek, rozmaryn
- jedna suszona papryczka chili
- oliwa z oliwek
- sól


Ser kroimy w paski lub trójkąty i umieszczamy w naczyniu zamykanym hermetycznie. Siekamy szalotki i czosnek - dodajemy do sera. Zioła myjemy, drobno siekamy. To samo robimy z papryczką. Wszystko umieszczamy w pojemniku z serem. Całość zalewamy oliwą z oliwek - ma mniej więcej do połowy zakrywać ser. Odstawiamy do lodówki na dwa dni, ale od czasu do czasu mieszamy naszą marynatę. Po 2 dniach wyjmujemy, solimy i podajemy z chlebkiem lub tostami.

Gwarantuję...nie wytrzymacie tych dwóch dni... ;)))

12 komentarzy:

  1. Mojego ulubionego camemberta w takiej postaci jeszcze nie próbowałam :) Bardzo fajny ten mariaż hiszpańsko-francuski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupię i zrobię,aż mi ślinka cieknie na samą myśl tego jak może smakować.:)Czy ten ser jest bardziej jędrny po takiej zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku,jak ja to lubię!
    Wspaniałe małe danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ci wyszło to drugie zdjęcie - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita przekąska.
    Ja też uwielbiam wszelkie dania w wersji mini:)

    OdpowiedzUsuń
  6. co by tu zjeść? - serek na pewno jest bardziej śisły no i bardzoo aromatyczny :)

    Dziękuję za wszystkie komentarze!

    OdpowiedzUsuń
  7. taki aromatyczny... super smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo wykwintnie, podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sery! Pożądane w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ostro? Mhmh.. a do tego czosnek? Pychotka!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, jutro idę po camembert!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię czasem podobna rzecz, pomysł zaczerpnięty z kuchni czeskiej -marynowany hermelin. Pyszna, megakaloryczna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...