Niedawno przyszła mi nagła i niemożliwa do odparcia ochota na czekoladę :) Przypomniało mi się, że w wiosennym specjalnym wydaniu Elle à table był cały artykuł dotyczący smakołyków, które można przygotować mając do dyspozycji tabliczkę czekolady. Nie wahałam się długo i przygotowałam te pyszne tartaletki z kremem czekoladowym. Kruchy spód, aksamitny krem, no i czekolada....
Tartaletki z czekoladowym ganache
Spód:
- 120g miękkiego masła,
- 90 g cukru,
- 20 g zmielonych migdałów,
- 1 jajko,
- 280g mąki,
- szczypta soli,
Ganache:
- tabliczka czekolady 200g (u mnie deserowa, ale moze być gorzka)
- 200ml słodkiej śmietanki,
- 50g masła
Składniki na kruche ciasto wyrabiamy ręcznie - najpierw opuszkami palców, a potem całymi dłońmi. Jeśli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki.
Foremi do tartaletek smakujemy masłem. Z rozwałkowanego cieńko ciasta wykrawamy koła - większe niż same foremki i wykładamy nim formy. Nakuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Schładzamy spody naszych tartaletek.
Przygotowujemy ganache - w kubeczku zagotowujemy śmietankę i wlewamy ją (już poza palnikiem) na połamaną tabliczkę czekolady. Energicznie mieszkamy dodając po kawałku masła (już nie gotujemy!) tak aby krem był gładki, bez grudek.
Tartaletki wypełniamy ganachem i schładzamy do 2 godzin :)
Jako fanka tarteletek, nie mogę przejść obojętnie obok tego cuda :)
OdpowiedzUsuńZlociste kruche ciasto, czekoladowe wnetrze... Nie moglabym sie oprzec takiej tarteletce!
OdpowiedzUsuńte tarteletki uwodzą tym czekoladowym nadzieniem:) skusiłabym się na takie:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuńNadzienie dodatkowo kusi.
Mniammmmm...
może i w tym roku przygotuję na święta, więc Twój przepis byłby idealny
OdpowiedzUsuńBabeczki są boskie i tyle i już i basta :-)
OdpowiedzUsuńKupiłam ostatnio foremki to takich tartaletek - wiem już, na co do czego je wykorzystam:) a sa sa sa!
OdpowiedzUsuńale bosko!
UsuńZachęcam serdecznie, byś wypróbowała ten przepis :) Nie zawiedziesz się :)
Usuńwspaniale i czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, i ta czekolada, mmmm :)
OdpowiedzUsuńto musi być boskie!!!
OdpowiedzUsuńMmmmm, już sobie wyobrażam to czekoladowe wnętrze babeczek :)
OdpowiedzUsuńkocham takie tartaletki :) Jakiś czas temu robiłam czekoladowe z pomarańczowym curdem i czekoladowym ganache. Patrzę teraz na Twoje tarty i mam ochotę lecieć do kuchni by je robić :D. Ostatki rozumu nakazują mi pozostanie w łóżku ;)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne! zapewne konsumpcję rozpoczęłabym od czekoladowego środka :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie kocham takie smaki :). Podobnie jak Kaś nie mogłabym się oprzeć wyjadaniu czekolady ze środka :).
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńTartaletki wyglądają i muszą też być przepyszne.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na krem czekoladowy, zapisałam sobie przepis i przy najbliższej okazji przystąpię do działąnia.
Zapraszam do mojego bloga, i oczekuję oceny moich tartaletek. :P:P
http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/tartalets-with-chocolate-pudding-and.html