piątek, 25 października 2013

Kalafior zapiekany z musztardą francuską i cytryną - słodko-kwaśny

Uwielbiam go w każdej postaci - polany masełkiem i bułką tartą, w kalorycznej zapiekance, w lekkiej sałatce... Kalafior. Pora na odmianę! Tak przygotowany jest bardzo niecodzienny. Z cytrynową nutą i przepyszną musztardą z całymi ziarnami gorczycy, która przyjemnie chrupie :). Lekko słodki, lekko kwaśny :) Smakuje na ciepło oraz na zimno. Przepyszny!
Polecam serdecznie!


Kalafior pieczony z musztardą francuską na słodko-kwaśno
(źrodło)

- 1 duży kalafior,
- 150g masła,
- sok z niecałej połówki cytryny,
- łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- 60g musztardy francuskiej (moutarde à l'ancienne),
- dwie pełne łyżeczki cukru,
- fleur de sel lub sól morska


Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do naczynia do zapiekana, solimy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200stopni) i pieczemy 15minut.
W tym czasie roztapiamy masło wraz z sokiem i skórką cytrynową, musztardą i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, to trzeba dodać więcej cukru. Musi mieć smak dobrego winegretu.
Po 15 minutach wyjmujemy kalafiora, polewamy musztardowym sosem i zapiekamy jeszcze 10 minut. Kalafior ma być upieczony al dente nie za miękki - wtedy najlepiej smakuje.

Relaksującego weekendu Wam życzę!

2 komentarze:

  1. intrygujące połączenie smków i tekstury, powiedziałabym - rewolucja :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekać kalafior z miodem, czarnuszką i kolendrą. Następnym razem wypróbuję chętnie z musztardą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...