niedziela, 23 listopada 2014

Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie

Lubię spokój niedzielnego poranka. Lubię, gdy miasto jeszcze śpi i wiem,że w taki dzień jak dziś już tak naprawdę się nie dobudzi. Biegacze, właściciele piesków, no i może jeszcze ostatni imprezowicze...tylko oni wpisani są w ten jesienny poranny obraz.

W taki dzień jak dziś - gdy nic nie muszę - piekę ciasto. Najpyszniejsze czekoladowe, jakie ostatnio jadłam. Z ciemnym piwem i pysznym białym frostingiem... Nigellowy przepis. Ostatnio bardzo zasmakował moim gościom.


Czekoladowe ciasto na guinnessie

- 250 ml ciemnego piwa np. guinnessa lub portera
- 250g masła
- 75g kakao
- 300g cukru
- 140 ml kwaśnej śmietany minimum 18%
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 275g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody

W rondelku umieścić masło i piwo i podgrzewać do momentu,gdy rozpuści się w piwie. Zdjąć z ognia i wsypać cukier oraz przesiane kakao. W osobnym naczyniu ubić kwaśną śmietanę z jajkami i ekstraktem waniliowym. Wlać do mieszanki piwnej (nie może być gorąca!) i wymieszać, a następnie dodać przesianą z sodą mąkę. Ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wystudzić na kratce.


Krem:
- 300g serka philadelphia lub innego kremowego zamiennika:)
- 150g cukru pudru
- 125ml śmietany kremówki

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i nadal ubijać. Następnie delikatnie dodać serek i miksować jeszcze chwilę do momentu ubicia na sztywno. Kremem wyłożyć na wierzch ciasta.

9 komentarzy:

  1. jejku jak pięknie wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na dodatek jest pyszne..dosłownie rozpływa się w ustach.

      Usuń
  2. jeśli to Nigelli, to musi być pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłam niedawno ciacho czekoladowe z piwem, na wierzchu jeszcze z popcornem...muszę spróbować takiego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo trafiony pomysł z tym popcornem - przetestuję :)

      Usuń
  4. Cudne, z tym kremem to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko, musiało mieć cudownie głęboki smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje z tym forstingiem:) ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...