czwartek, 25 października 2012

W krainie francuskich serów: Camembert de Normandie / Millefeuille de Camembert z jabłkami w migdałowej skorupce

Camembert. To prawdziwa ikona wśród serów i symbol francuskiej gastronomii . Co roku produkuje się go 4280 ton. Produkt doceniany i lubiany na całym świecie. Został rozpowszechniony już za czasów Rewolucji Francuskiej, po I Wojnie Światowej był wytwarzany specjalnie dla francuskiego wojska i do dziś triumfuje na tutejszych stołach. W 1983 roku ser został odznaczony certyfikatem AOC, by chronić jego korzenie oraz autentyczność produkcji.



Camembert produkowany jest oczywiście w Normandii, a dokładniej w departamentach: Calvados, Manche oraz Orne. Nazwa pochodzi od miejscowości w departamencie Orne, gdzie został rozpowszechniony. Nie bez znaczenia dla jego produkcji jest panujący w tych regionach umiarkowany klimat o małych wahaniach temperatury.



Produkcja - ser pozyskuje się ze świeżego, krowiego mleka, które podgrzewa się do temp. nie większej niż 40 stopni. Ściętą masę przelewa się do form za pomocną specjalnych łyżek (louche). Dojrzewa w chłodnych pomieszczeniach, najczęściej w piwnicach o 90% wilgotności powietrza i temperaturze 6 stopni.
Sprzedawany jest w słynnych pudełkach z drewna topolowego.

Dojrzewanie - od 3 do 4 tygodni

Kształt i wygląd - camembert ma kształt dysku o wysokosci 3, a długosci 11cm. Składa się z 45% tłuszczu. Waga krążka to 250 gramów wraz z opakowaniem. Jest rozpoznawalny dzięki swojej białej, pomarszczonej skórce. Miąższ przybiera kolory od kremowego do jasnożółtego. Jest miękki, niezbyt zbity i sprężysty.

Smak - lekko słonawy, mleczny i łagodny. Dojrzały jest nieco bardziej zaostrzony i wyraźny.

Jakie wina? - Beaujolais, Côtes-du-Rhône lub Tourraine, normandzki cydr

Jak podajemy? - Podawany na koniec posiłku. Należy wyjąć go z lodówki na ok. 1h przed podaniem.


-------------------------------------------------------------------

Pomysłów na camembert jest masa. Zapieczony, panierowany, używany do kanapek i sosów oraz jako farsz do mięs. Ja dziś proponuję typowe normandzkie połącznie- camembert i jabłka. 
Jesli nie macie pomysłu na przystawkę lub przekąskę, to polecam ten przepis. Kremowy ser, słodkie jabłko i chrupiące migdały. To połączenie naprawdę działa. Zapraszam!


Millefeuille de camembert

- krążek sera camembert,
- 1 jabłko,
- łyżka masła
- dwie łyżki zmielonych, prażonych migdałów (można zastąpić orzechami)

Jabłko obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć je na maśle, tak by nie były zbyt miękkie. Przestudzić. Ser przekroić wzdłuż na 3 części. Na pierwszej ułożyć warstwe jabłek i przykryć kolejną. powtórzyć czynność i przykryć ostatnią częścią sera. Docisnąć. Za pomocą pędzelka posmarować ser masłem, które zostało na patelni (spod jabłek) i obtoczyć krążek w uprażonych migdałach. Schłodzić 2h w lodówce. Podawać z cydrem :)



10 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł, kupuje go :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany...jak ja kocham sery, a Twoja propozycja musi smakować obłędnie...genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śmierdziuszki. Taka propozycja to dla mnie bomba, w weekend wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam camembert, to jeden z najdoskonalszych serów, które kiedykolwiek wymyslono:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa propozycja. Lubię camemberta, z jabłkiem jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję do wykonania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy wpis, bardzo lubię camembert, ale bliżej się nie interesowałam kwestiami związanymi z jego produkcją.
    W połączeniu z jabłkiem i orzechami zapowiada się świetnie.
    A skoro jabłka, to do tego może calvados?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna propozycja. Musze spróbować. Koniecznie

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    zrobiłam na wieczór francuski Wrocławskich Gospodyn Miejskich. Jako przystawka sprawdziło się znakomicie. Postanowiłam jednak nie obtaczac, a posypałam migdałami. ;) Dziś u mnie moja wersja na blogu, oczywiście podpisałam, że przepis od Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...