Pyszna przekąska na letnie dni. Kozi ser uroczo komponuje się z suszonymi morelami. W tych koreczkach najciekawsza jest różnica tekstur - kremowy serek, miękka i aromatyczna morela oraz chrupiący mak.
Może nie jest on najpraktyczniejszy w jedzeniu, ale kto by się tym przejmował? Przecież mamy długi weekend :)
Kuleczki z koziego sera
(na ok.6 sztuk) / źródło: 1 millon de menus express
-150g koziego twarożku,
- 6 suszonych moreli,
- mak do posypania
Ser najlepiej dobrze schłodzi w lodówce, a przed przygotowaniem jeszcze 15 min. w zamrażarce. To sprawi,że formowanie kuleczek będzie dużo łatwiejsze. Każdą morelę obtaczamy w kozi serku formując zgrabne kulki. Schładzamy w lodówce i posypujemy makiem.
Podajemy schłodzone. Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem białego wina.
Smakowity pomysł! Idealne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprześliczna kompozycja;-)))
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/
Bardzo fajna (I praktyczna) propozycja na grilla czy letnie przyjecie :).
OdpowiedzUsuńZnakomite te kuleczki, ser i owoce to mariaż doskonały!
OdpowiedzUsuńprzepis wydrukowany czeka do realizacji :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń