Uwielbiam tworzyć sezonowe wersje tiramisu. Jesienią króluje deser mascarpone z karmelizowanymi jabłkami lub gruszkami i speculoosami, w zimę - tradycyjne i mocno kawowe, w lato tiramisu z malinami, a wiosną...z rabarbarem i truskawkami.
Jest lżejsze niż klasyczna wersja. Słodycz serka przełamana została rabarbarowym musem, a dodatek truskawek czyni deser bardzo lekkim.
Tiramisu z truskawkami i rabarbarem
/4 porcje/
Mus rabarbarowy:
- 350g rabarbaru pokrojonego w kostkę,
- 5 łyżek cukru (kryształ) lub wedle smaku
Rabarbar wymieszać z 5 łyżkami cukru. Dusić w rondlu na małym ogniu do momentu, gdy osiągnie konsystencję musu. Schłodzić.
Masa mascarpone:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g),
- 2 duże jajka (najlepiej eko) - żółtka + białka osobno,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cukru z wanilią,
- łyzeczka esencji waniliowej,
- 250g truskawek
- biszkopty boudoirs ;kocie języczki'
- filiżanka mocnej kawy (ostudzonej) + 3 łyżki wódki /lub amaretto/,
Białka ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilioweym i esencją. Do masy mascarpone (już bez użycia miksera) dodać białka i delikatnie wymieszać.
Truskawki pokroić w plasterki.
Biszkopty maczamy w kawie (połączonej z alkoholem) i wykładamy nimi dno pucharków. Następnie układamy plasterki truskawek. Na owoce wylewamy masę mascarpone oraz mus rabarbarowy. Następnie znów mascarpone, truskawki i mascarpone. Deser wieńczymy plasterkami truskawek oraz świeżą mietą.
Jak dla mnie genialne połączenie! Zrobię jak tylko wrócę z wyprawy :) mam nadzieję, że za tydzień będzie jeszcze rabarbar w sklepach :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser!
OdpowiedzUsuńŚwietna sezonowa wersja! Z truskawkami już widziałam i sama robiłam, ale rabarbar do tego to poezja po prostu :))
OdpowiedzUsuńto musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńwspaniała wersja, bez kakao, na dodatek rabarbarowo, truskawkowo, super :))))
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!