wtorek, 29 listopada 2011

Migdałowe ciasto cynamonowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Czas zacząć trening w pieczeniu świątecznych słodkości. Ale co tu wybrać, gdy możliwości jest masa? Dla mnie to oczywiste - każda nowość jest godna wypróbowania! Musi jednak spełniać parę warunków - pachnieć korzeniami, zawierać miód i pasować do zimowej atmosfery :)

Znalazłam bardzo ciekawy przepis na małe świąteczne cake'i i pomyślałam, że cała keksówka z tego przepisu nie byłaby zła.... ;) Zaadaptowałam więc składniki do swoich potrzeb i tak powstało to pyszne, cynamonowe ciacho. Nie za ciężkie (mimo tego, że w trakcie wyrabiania powstaje gęsta masa), miodowe, o wyraźnie wyczuwalnym smaku migdałów. Najlepsze do gorącej czekolady lub popołudniowej kawki.



Świąteczne migdałowe ciasto cynamonowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (Cake de Noël)

(na podstawie - Larousse Cuisine)

- 3 jajka (żółtka+ białka),
- 100g cukru (może być trzcinowy),
- 8 łyżek oleju,
- 5 łyżek mleka,
- pół opakowania cukru waniliowego,
- 200 g mąki - 100g pszennej, 100g pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki miodu,
- 150 g zmielonych migdałów,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu

Żółtka ubijamy z cukrem. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy olej, mleko i znów miksujemy. Obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli łączymy w osobnym naczyniu, dodajemy do całości i miksujemy. Następnie dodajemy miód, mąkę migdałową i cynamon - znów ucieramy. Uwaga - ciasto jest bardzo gęste!
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą za pomocą łyżki.Wszystko przelewamy do keksówki (27cm) i pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 1h. W trakcjie pieczenia musimy uważać, gdyż ciasto jest ciężkie, więc ma zwiękoszone tendencje zakalcowe :)

17 komentarzy:

  1. To ciasto bardzo migdałowe pyszne musi być do jesiennej,zimowej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swiateczna nazwa, swiateczne ciasto... Mam ochote wyprobowac je juz teraz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba to ciasto, myślę, że je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham tą mąkę, a jeszcze bardziej tak przepyszne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwonko, bo czasem potrzeba tylko trochę korzeni aby zwykłe ciasto zamienić w świąteczny przebój, a przynajmniej przedświąteczny:). Do tego świece, trochę czerwonego i... mamy piękny czas oczekiwania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, korzenny rarytas, a do tego zdrowy! Jako, że zamyślam przed świętami piec i gotować nieco lżej i z większą ilością błonnika, ten przepis kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, jak zapachniało Świętami :) Bardzo podoba mi się to ciasto, korzenne i rozgrzewające, ale nie aż tak intensywne, jak nasz staropolski piernik - dla mnie trochę za ciężki. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna propozycja, faktycznie czas zacząć zbierać przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym wypróbowała przepis i może nawet dziś je popełnię bo wygląda bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne to ciasto ja bardzo takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię wszystkie rodzaje ciasta do kawy dobre zawsze ładny blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Saved as a favorite, I like your site!

    my blog post ... click here

    OdpowiedzUsuń
  13. I used to be suggested this website via my cousin. I am now not certain whether this
    submit is written by means of him as no one else recognize such precise about my difficulty.

    You are amazing! Thanks!

    Here is my blog: click here

    OdpowiedzUsuń
  14. Why users still make use of to read news papers when in this technological world everything is existing
    on net?

    Here is my page; beah

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...