poniedziałek, 8 października 2012

Marynowane papryczki chili

Niestety balkonowa uprawa moich ostrości dobiega końca... Czas dobrze spożytkować wygrzane w słoneczku chili. Część z nich przeznaczyłam na przetwory. W zimię będą doskonałe do sosów, kanapek, sałatek...lub jako przekąska dla tych, którym nie brakuje mocnych nerwów ;-)

Najlepszym sposobem na przechowanie Waszych papryczek chili jest suszenie (nawlekajac je na nitkę). Ponad to zachęcam do robienia przetworów (nie tylko marynat, także ostrych sosów) oraz do mrożenia Waszych zbiorów. Tak, tak...surowe papryczki można mrozić i przechowywać przez ok. 6 miesięcy w zamrażarce.


Pamietajcie,że ostrość chili najlepiej załagodzić popijając ją mlekiem, śmietaną lub jogurtem- nigdy wodą, gdyż kapsaicyna (odpowiedzialna za ostrość) w tej ostatniej się nie rozpuszcza!

Marynowane papryczki chili
(na 3-4 małe słoiczki)

- ok. 500g papryczek chili (u mnie lemon drop, bird's eye, hungarian black, cayenne),
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 8 łyżeczek cukru,
- 3 łyżeczki soli,


Dodatkowo na każdy słoiczek:
ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy

Wodę, ocet, sól i cukier zagotować. Słoiczki wyparzyć. Do każdego dodać obrany ząbek czosnku i przyprawy. Ułożyć dość ciasno papryczki chili (umyte i ponakuwane wykałaczką). Papryczki zalać gorąca zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić i zapasteryzować 10 min. od momentu zagotowania wody.
Papryczki bedą gotowe po 3-4 tygodniach od przygotowania :)


17 komentarzy:

  1. ładniutki, kolorowy słoiczek ;) w sam raz na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapsaicyna jest bardzo antynowotworowa, warto więc jeść takie papryczki :) Po za tym ślicznie wygladają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ...a ja blondynka zawsze popijałam wodą:) .... cudnie wyglada ten kolorowy słoiczek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja na zapasy zimowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to teraz narobiłaś, bo pragnę takich domowych marynowanych papryczek w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox
    and now each time a comment is added I get several emails with
    the same comment. Is there any way you can remove me
    from that service? Appreciate it!

    Feel free to surf to my homepage - page next

    OdpowiedzUsuń
  7. I'd like to find out more? I'd want to find
    out some additional information.

    Here is my web page ... paperclip

    OdpowiedzUsuń
  8. Thanks for some other excellent article.

    Where else may just anybody get that type of information in such a perfect manner of writing?
    I've a presentation subsequent week, and I'm on the search for
    such information.

    Also visit my site :: methven

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłem, REWELACJA!!! Polecam Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. REWELACJA!!! Polecam:}

    OdpowiedzUsuń
  11. PONOWNIE SKORZYSTAŁEM,DZIĘKI!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Papryczki w całości wkładać czy przecinać i oczyścić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryczki należy wkładać do słoiczków w całości, ale wcześniej proponuję ponakłuwać je wykałaczką. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja nie polecam nakłuwać. Robią się mdłe.

      Usuń
  13. skoro wszyscy są zadowoleni robię!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...