poniedziałek, 5 grudnia 2011

Torta caprese...inna...orzechowa

Jeśli chcielibyście zdradzić na momencik piernikowe smaki, ja mam dla Was kuszącą włoską propozycję... Przepis na ciasto czekoladowe z literacką przeszłością. W oryginale ze zmielonymi migdałami. U mnie inaczej...ze zmielonymi orzechami laskowymi. Wyszła tak jak miało być. Dobrze wypieczona na zewnątrz i wilgotna w środku. Pyszna i łatwa w przygotowaniu torta caprese! Odrobinka Włoch w grudniu.


Torta caprese
(Délices d'Italie L.Werle)
forma 22cm

- 125g masła,
- 85g gorzkiej czekolady,
- 220g cukru,
- 5 jajek (białka+żółtka osobno)
- 100g zmielonych migałów
- 150g zmielonych orzechów laskowch
- 1/4 łyżeczki soli


Połamaną czekoladę, masło i cukier rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka ze składnikami umieszczona nad gotującym się rondelkiem z wodą). Trwa to ok. 10min. na małym ogniu. Wystudzić masę czekoladową i przełożyć do większej miski. Wbiajmy do niej żółtko po żółtku i mieszamy drewnianą łyżką. Nastepnie dodajemy migdały i orzechy. Mieszamy całość. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je delikatnie do ciasta - tak, by nie pozostała ani jedna biała grudka.
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 60min. Ma być wilgotne w środku, ale odchodzić od brzegów formy.

16 komentarzy:

  1. Brzmi świetnie!
    Zmniejszam ilość orzechów /uczulenie/ i piekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pysznego, nic, tylko piec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber - szkoda, że nie możesz poszaleć z orzechami...z nimi ciasto ma smak Nutelli...pychota!

    Tyna - dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To mi tylko przypomniało, jak dawno nie robiłam nic z orzechami..

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie rób mi tego! Znów czekolada! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. migdały..orzechy..to musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrada z takim ciastem to nie zdrada! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na grudzień i nadchodzące Boże Narodzenie! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiało śródziemnomorskim, południowym ciepełkiem :] Wygląda bardzo smakowicie i nie wyobrażam sobie, nie skusić się na kawałeczek, jeśli już przyjdzie przebywać w towarzystwie blaszki takiej torty :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Extra! Troche mnie przeraża ta czekolada, ale co tam :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham taką zawartość czekolady w wypiekach!:-) Fajnie, że z dodatkiem orzechów:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty mi powiedz co jest w tej szklance..bo jeslito mleko.. to o mamo..polaczenie niebianskie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wesołych, ciepłych i uśmiechniętych świąt łakomczuchu! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Radosnych i spokojnych Świąt!
    P.S. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. MHmh.. poczęstuję się ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Iwonko, torta caprese lubię bardzo :)
    U Ciebie to bardziej odrobina Włoch we Francji;)
    Jest tez i u mnie na blogu:)
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...