sobota, 25 lutego 2012

Cukinia faszerowana pszenicą z sosem pomidorowym

Odkryłam ją całkiem niedawno i od tamtej pory chyba się uzależniłam. Zawsze uwielbiałam kasze, ryż i makarony, ale nie myślałam, że do tego zestawu dojdzie jeszcze pszenica. Pszenica? Tak, tak... Mam to szczęscie,że akurat we Francji można takową kupić w torebkach...jak ryż i ugotować w 10 minut (jeśli nie mamy dostepu do tej ekspresowej, to wystarczy namoczyć ziarna dzień wcześniej i ugotować do miękkości). To mega zdrowy (zawiera błonnik, przez to oczyszcza nasz organizm) i bardzo smaczny dodatek do obiadu, sałatek, zapiekanek... Pszenica pobudziła moją wyobraźnię i teraz mam ochotę smakować ją bez końca w coraz to nowych daniach.



Oto jedno z nich - cukinia faszerowana pszenicą w sosie pomidorowym. Farsz celowo podkreśliłam arabskimi, aromatycznymi przyprawami, a klasyczny, nieco kwaskowy sos pomidorowy doskonale podkreślił smak cukinii. Zapraszam!

Cukinia faszerowana pszenicą w sosie pomidorowym
(na dwie osoby)

- dwie średnie cukieni,
- ok.100g pszenicy,
- kilka plasterków wędliny z kurczaka lub z indyka,
- 2 ząbki czosnku,
- średnia cebula,
- jedna puszka pomidorów
- parmezan,
- kmin rzymski, ras-el-hanout, chili, pietruszka
- sól



Cukinie dokłądnie umyć, przekroić na pół i usunąć miąższ z środka, tak by nie uszkodzić skórki. Miąższ oraz pół cebuli drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć na oliwie do miękkosci warzyw, dodać pokrojoną w kostkę wedlinę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Zawartość patelni dodać do ostudzonej, ugotowanej pszenicy, przemieszać. posolić, dodać chili, arabskie przyprawy oraz pietruszkę i trochę parmezanu.

Sos pomidorowy - drugą połówkę cebuli również siekamy i przysmażamy ja chwilkę w rondelku na oliwie. Dodajemy kolejny przeciśniety przez praskę ząbek czosnku oraz puszkę pomidorów w zalewie (posiekanych). Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Dodajemy łyzeczkę cukru oraz bazylię. By go zagęścić łyżkę miękkiego masła rozrabiam z łyżeczką mąki i dodaję do gotujacego się sosu.

Cukinie napełniamy farszem i układamy na blasze wysmarowej oliwą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok.30 min. W trakcie pieczenia podlewamy cukinię odrobiną wody i pilnujemy, by nie wyparowała.
Serwujemy je na kołderce z sosu pomidorowego.

7 komentarzy:

  1. O farszu z pszenicy jeszcze nie słyszałam i zastanawiam się, jak to musi niesamowicie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda ten pszeniczny farsz, ciekawe czy w PL można gdzieś dostać taką ekspresową pszenicę? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobno można taką dostać w sklepach ze zdrową żywnością :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super jedzenie lubię cukinię

    fajny blog:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pszenicę zwykle jadam w zupach i sałatkach.
    Twoje cukinie wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę się przyznać, że tego ziarna w czystej postaci (jeszcze)nie próbowałam.
    Czy pszenica bardzo różni się smakowo od pęczaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynko, dobre pytanie. Właśnie byłam żdziwiona, gdyż w samku jest bardzo podobna do pęczaku i w konsystencji także. Dziekuję za odwiedziny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...