piątek, 19 lipca 2013

Lemoniada z zieloną herbatą, cytryną i syropem miętowym

Coś dla ochłody na upały, które aktualnie przejęły władzę nad Francją. Wreszcie lato. A jeśli lato, to lemoniada! Koniecznie taka domowa. Dobrze zmrożona i lekko kwaskowa. Zdecydowanie odświeżająca. Przepyszna. Doskonale gasząca pragnienie.

Może tym razem z zieloną herbatą i zieloną miętą? Zapraszam!


Lemoniada z zieloną herbatą i syropem miętowym

Na dzbanek napoju:
- dwie torebki zielonej herbaty (może być aromatyzowana np. maliną lub opuncją figową),
- cukier (do smaku),

- 1 cytryna: sok z połowy cytryny + pokrojowna na plasterki druga połówka,
- syrop miętowy (również wg. smaku),
- listki z kilku gałązek świeżej mięty,
- woda mineralna niegazowana (moze być też gazowana),
- kostki lodu


Parzymy herbatę w dzbanku (zalewając ją wodą do połowy jego wysokości), słodzimy do smaku, studzimy. Dodajemy sok z cytryny. Uzupełniamy wodą mineralną. Dolewamy syropu miętowego. Wrzucamy plasterki cytryny, listki mięty oraz kostki lodu.
Pijemy natychmiast :)

9 komentarzy:

  1. Zielone dla ochłody :) oj lubię...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono mi :) wygląda pysznie i orzeźwiająco

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na letnie orzeźwienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna i orzeźwiająca .... najlepsza na upały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha:) Ja się przymierzam do syropu miętowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Justyna Abramska5 kwietnia 2019 17:54

    W sumie to muszę przyznać, że nigdy jeszcze nie miałam okazji pić takiej lemoniady z zieloną herbatą. Samą herbatę uwielbiam i najbardziej smakuje ta z pigwą https://big-active.pl/produkty/herbata-zielona-z-owocem-pigwy-100g/ gdzie staram się wypić chociaż jedną dziennie. W sumie jak zrobi się trochę cieplej to może i wypróbuję Twojego przepisu na taki orzeźwiający napój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię zieloną herbatę. Piję ją przynajmniej kilka razy dziennie. Do jej przygotowania używam specjalnego dzbanka z zaparzaczem, który zakupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Czas parzenia herbaty ma wpływ na jej smak oraz aromat. Herbatę parzę najczęściej przez kilkanaście minut.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...