piątek, 19 lipca 2013

Lemoniada z zieloną herbatą, cytryną i syropem miętowym

Coś dla ochłody na upały, które aktualnie przejęły władzę nad Francją. Wreszcie lato. A jeśli lato, to lemoniada! Koniecznie taka domowa. Dobrze zmrożona i lekko kwaskowa. Zdecydowanie odświeżająca. Przepyszna. Doskonale gasząca pragnienie.

Może tym razem z zieloną herbatą i zieloną miętą? Zapraszam!


Lemoniada z zieloną herbatą i syropem miętowym

Na dzbanek napoju:
- dwie torebki zielonej herbaty (może być aromatyzowana np. maliną lub opuncją figową),
- cukier (do smaku),

- 1 cytryna: sok z połowy cytryny + pokrojowna na plasterki druga połówka,
- syrop miętowy (również wg. smaku),
- listki z kilku gałązek świeżej mięty,
- woda mineralna niegazowana (moze być też gazowana),
- kostki lodu


Parzymy herbatę w dzbanku (zalewając ją wodą do połowy jego wysokości), słodzimy do smaku, studzimy. Dodajemy sok z cytryny. Uzupełniamy wodą mineralną. Dolewamy syropu miętowego. Wrzucamy plasterki cytryny, listki mięty oraz kostki lodu.
Pijemy natychmiast :)

6 komentarzy:

  1. Zielone dla ochłody :) oj lubię...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono mi :) wygląda pysznie i orzeźwiająco

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na letnie orzeźwienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna i orzeźwiająca .... najlepsza na upały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha:) Ja się przymierzam do syropu miętowego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...