poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Rolada pomidorowa z twarożkiem ziołowym

Bardzo wdzięczny i prosty przepis na wytrawną roladę, która udekoruje swoim wyglądem i smakiem każdy stół, w tym także i ten świąteczny. Przepis jest bardzo elastyczny i można pokombinować z nadzieniem, z ciastem lub z przyprawami.

Takie roladkowe kawałki świetnie smakują w sałatce skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym, który nadaje im wyrazistości.

Pomidorowa roladka z nadzieniem ziołowym

- 3 jajka,
- 120 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 50g parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50ml skrobi kukurydzanej lub ziemniaczanej,
- 30g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z gorąca wodą (wodę dodajemy po troszkę w małych ilościach ciągle miksując). Następnie nie przestając miksować dodać - koncentrat pomidorowy, paprykę i parmezan. Mąkę przesiać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dosypać do płynnej masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec ok.10 minut w temp. 200stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Ostudzić.

Farsz:
- 200g serka kremowego lub gładkiego twarożku,
- świeże posiekane zioła wg uznania: u mnie szczypiorek i natka pietruszki,
- drobno pokrojona młoda cebulka,
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz

Składniki dobrze wymieszać, doprawić.

Montaż:
Rozłożyć folię spożywczą na blacie. Ułożyć na niej 'biszkopt'. Rozsmarować nadzienie na całej powierzchni. Zwinąć w zgrabny rulon pomagając sobie folią spożywczą - ciasto jest bardzo plastyczne i się nie łamie podczas tej czynności. Roladkę owinąć w folię i przed podaniem schłodzić w lodówce przez całą noc.

18 komentarzy:

  1. mmmmm :) wygląda wspaniale.. z radością przetestuję, jako że jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach,

    OdpowiedzUsuń
  2. Omniomniom ,jeju jaki kolor,aż się gęba cieszy:))Koniecznie na święta muszę zrobić:)Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szał, dla mnie idealne. W dodatku, jak piszesz jest duży margines do własnych kombinacji. Musze wypróbować. Lubię takie wynalazki ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ramach tego marginesu następnym razem dodam suszonych pomidorów :)

      Usuń
  4. Pyszny pomysł! Widok, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znakomita! robi wrażenie. kupuję ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam! nie wiem czemu te jajka się zalewa wrzątkiem ale bardzo mi się to podoba i taka fajna gęsta piana z nich się zrobiła.Ja do serka dodałam starty ser żółty ,oliwki i szczypiorek.Doprawiłam ciut solą,czosnkiem i papryką ostrą A do omleta dałam ziół prowansalskich i czosnek .Niebo w gębie.Rano zrobię zdjęcia .Dziękuję za inspirację bo z tymi żółtkami tak popłynęłam ,że nawet zrobiłam mały eksperyment i jak wyjdzie ok to zrobię wpis na blogu :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katko, ja też się skrzywiłam na myśl o zalewaniu jajek wrzątkiem, ale...udało się! U mnie również wyszła gęsta piana.
      Cieszę się,ze zainspirowałam Cię do stworzenia własnej wersji. Mam nadzieję,że smakowało. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Bardzo smakuje i robię ją już chyba 4 raz dla mojej koleżanki również bo tak jej smakuje a ona ma jak mawia 2 lewe ręce do roboty ale prawe do jedzenia haha :) Zrobię w końcu wpis na blogu to dam znać;)Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://cobytuzjesc.blogspot.com/2014/05/rolada-pomidorowa.html
      Zrobiłam :)

      Usuń
  9. Witam.Prosze mi powiedziec ile konkretnie ma pojemnosci puszka koncentratu pomidorowego (nie mieszkam w PL)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, na blachę o jakich wymiarach są proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  11. W spisie jest 1 łyżka oliwy z oliwek. Jakoś nie mogę się doczytać kiedy i gdzie użyć tej oliwy. Proszę o odpowiedź, bo nie chce popsuć ciasta. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...