piątek, 4 kwietnia 2014

Wędzony pstrąg, Pan Karczoch, sałatka...

Ta sałatka 'chodziła za mną' przez cały dzień i tylko czekałam,by po pracy ją przygotować jak najszybciej. Sama w sobie stanowi indywidualne danie obiadowe i jest prosta w przygotowaniu. Wędzonego pstrąga można zastąpić inną wędzoną rybką. A karczochy z zalewy można zastąpić w sezonie świeżymi podsmażonymi na czosnkowej oliwie z oliwek.

Dobrze uwędzona rybka to podstawa -  musi być soczysta, delikatna i idealnie słona. Ta właśnie taka była i za nią ślicznie dziękuję jej Autorowi!

Pan Karczoch stał się kompanem wędzonego pstrąga. Pięknie ze sobą współgrają w towarzystwie ugotowanych na parze ziemniaczków i macerowanej w winegrecie cebulki.

Sałatka z wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i karczochami

- 2 wędzone pstragi,
- sałata,
- 4 ziemiaki ugotowane na parze,
- garść pomidorków koktajlowych
- szczypiorek,
- karczochy z zalewy,

winegret:
- pół dużej cebuli,
- oliwa z oliwek,
- ocet z cydru - 1 łyżeczka lub do smaku,
-  sól, pieprz

Najpierw kroimy cebulę w bardzo cieniutkie plasterki. Solimy, dodajemy pieprzu. Zalewamy oliwą z oliwek i łyżeczką octu z cydru (lub białego winnego). Odstawiamy cebulkę w oliwie na ok. godzinę.

Na talerzach rozkładamy sałatę, letnie lub wystudzone plasterki ziemniaków. Delikatnie układamy plasterki wędzonego pstrąga oraz pomidorki koktajlowe.
Doprawiamy cebulką z winegretem i posypujemy szczypiorkiem.

4 komentarze:

  1. Ulubione składniki w jednej pysznej sałatce! Kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też to gra ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda ta sałatka:). Ciekawa jestem smaku karczochów - może kiedyś uda się ich spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...