poniedziałek, 26 stycznia 2015

Kokosowy krem z czerwonej soczewicy z imbirowymi grzankami

Moje kulinarne eksperymenty próbuję dostosować do dość łaskawej w tym roku zimy. Dania muszą być sycące, ale raczej łagodne i świeże w smaku oraz pełne zdrowia. Krem z czerwonej soczewicy jest świetnym kompromisem pomiędzy delikatnością a chęcią ogrzania się po ciężkim dniu poniedziałkowej :) pracy.
Dodatkowo jest to bardzo prosty, praktycznie jednogarnkowy przepis. No, z małym wyjątkiem na przygotowanie bulionu...ale to już mój wybór, gdyż nie toleruję kulinarnej drogi na skróty w postaci najeżonych chemią kostek bulionowych i wszelkich 'kucharków'.


Kokosowy krem z czerwonej soczewicy z imbirowymi grzankami / Soupe de lentilles coral et croûtons au gingembre
(źródło: 350 recettes maison pour tous les jours)

- 1 cebula
- 1 marchew (najlepiej jest użyć tą z wcześniej ugotowanego bulionu),
- 400ml mleka kokosowego,
- puszka pomidorów,
- 150g czerwonej soczewicy,
- 2 łyżeczki curry,
- duży ząbek czosnku
- kawałek imbiru,
- ok. 2l bulionu drobiowego (u mnie warzywny!),
- kilka kromek wiejskiego chleba,
- olej kokosowy,
- sól, pieprz, chili

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę (surową albo ugotowaną wyjętą z bulionu) pokrojoną w kostkę, przyprawę curry i starty na tarce świeży imbir. Chwilkę przesmażyć i dodać mleko kokosowe, pomidory w puszce oraz czerwoną soczewicę. Zagotować i wlać bulion. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok.25min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Zmiksować blenderem. Zupę podajemy z grzankami (natartymi dodatkowo świeżym imbirem) i posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Tak lubię, i teraz takie zupy najbardziej mi smakują :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mając zupę w takim kolorze na talerzu można zapomnieć o porze roku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...