niedziela, 9 października 2011

Crumble speculoos - crème de caramel au beurre salé. Szczypta Bretanii.

Duża część blogowiczów jest obecnie w klimacie jesiennych deserów. I ja się poddałam temu klimatowi chcąc umilić sobie nadchodzące coraz to chłodniejsze popołudnia. Poddałam się... choć nie całkiem... Dziś zaprezentuję deser ze szczyptą wakacyjnych wspomnień... Bretania...tam, gdzie jabłka ze słonym karmelem smakują najlepiej...moje miejsce na ziemi :)


Polecam gorąco to rozgrzewające crumble pachnące jabłuszkami i słonym karmelem. Z mocnym korzennym akcentem speculoosów.

Jabłkowe crumble speculoos - crème de caramel au beurre salé

- 3 jabłka,
- 100g speculoosów lub innych korzennych ciasteczek,
- ok. 50g masła,
- trzy kopiaste łyżki crème de caramel au beurre salé,



Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Smażymy je krótko na patelni razem ze słonym karmelem - tak by nieco zmiekły. Speculoosy kruszymy na mąkę i łączymy z masłem opuszkami palców.
Jabłka w karmelu wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 20min. w temp. 180 stopni. Jemy na ciepło :)

Szczypta wspomnień:

Castel Meur - la petite maison entre les rochers

9 komentarzy:

  1. Bretania to "mój raj na ziemi". Mogłabym zamieszkać tam i jeść solone masło każdego dnia popijając cidrem a zagryzając maślanymi ciasteczkami.Krem karmelowy solony to też wspaniałe kulinarne doświadczenie.
    Pozdrawiam :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za przepis! Cudowny! Uwielbiam bretońskie smaki. I całą tę krainę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Crumble jabłkowe to niezwykły jesienny klasyk.
    W towarzystwie słonego karmelu musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być obłędnie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. słony karmel do jabłek - brzmi pysznie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny przepis! Idealny na jesień :) A ten uroczy mały domek wprost zachwycający! Wiele bym dała, żeby móc tak mieszkać. Nigdy nie byłam w Bretanii, ale czuję, że by mi się tam podobało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego przepisu jeszcze nie spotkałam, ale wygląda strasznie apetycznie a to zdjęcie z domkiem jak z obrazka, przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bretońsko - polska złota jesień - wspaniały pomysł! Tylko niech słońce wreszcie się pokaże ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie przepisy! Połączenie jabłek ze słonym karmelem musi być przepyszne. Poszukam sobie tylko tego magicznego składnika i będę robić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...