Polecam gorąco to rozgrzewające crumble pachnące jabłuszkami i słonym karmelem. Z mocnym korzennym akcentem speculoosów.
Jabłkowe crumble speculoos - crème de caramel au beurre salé
- 3 jabłka,
- 100g speculoosów lub innych korzennych ciasteczek,
- ok. 50g masła,
- trzy kopiaste łyżki crème de caramel au beurre salé,
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Smażymy je krótko na patelni razem ze słonym karmelem - tak by nieco zmiekły. Speculoosy kruszymy na mąkę i łączymy z masłem opuszkami palców.
Jabłka w karmelu wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką. Zapiekamy ok. 20min. w temp. 180 stopni. Jemy na ciepło :)
Szczypta wspomnień:
Castel Meur - la petite maison entre les rochers |
Bretania to "mój raj na ziemi". Mogłabym zamieszkać tam i jeść solone masło każdego dnia popijając cidrem a zagryzając maślanymi ciasteczkami.Krem karmelowy solony to też wspaniałe kulinarne doświadczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)))))
Co za przepis! Cudowny! Uwielbiam bretońskie smaki. I całą tę krainę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCrumble jabłkowe to niezwykły jesienny klasyk.
OdpowiedzUsuńW towarzystwie słonego karmelu musi smakować bosko!
To musi być obłędnie dobre:)
OdpowiedzUsuńsłony karmel do jabłek - brzmi pysznie!:)))
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Idealny na jesień :) A ten uroczy mały domek wprost zachwycający! Wiele bym dała, żeby móc tak mieszkać. Nigdy nie byłam w Bretanii, ale czuję, że by mi się tam podobało :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie spotkałam, ale wygląda strasznie apetycznie a to zdjęcie z domkiem jak z obrazka, przepiękne :)
OdpowiedzUsuńBretońsko - polska złota jesień - wspaniały pomysł! Tylko niech słońce wreszcie się pokaże ! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy! Połączenie jabłek ze słonym karmelem musi być przepyszne. Poszukam sobie tylko tego magicznego składnika i będę robić :)
OdpowiedzUsuń