Czas zacząć trening w pieczeniu świątecznych słodkości. Ale co tu wybrać, gdy możliwości jest masa? Dla mnie to oczywiste - każda nowość jest godna wypróbowania! Musi jednak spełniać parę warunków - pachnieć korzeniami, zawierać miód i pasować do zimowej atmosfery :)
Znalazłam bardzo ciekawy przepis na małe świąteczne cake'i i pomyślałam, że cała keksówka z tego przepisu nie byłaby zła.... ;) Zaadaptowałam więc składniki do swoich potrzeb i tak powstało to pyszne, cynamonowe ciacho. Nie za ciężkie (mimo tego, że w trakcie wyrabiania powstaje gęsta masa), miodowe, o wyraźnie wyczuwalnym smaku migdałów. Najlepsze do gorącej czekolady lub popołudniowej kawki.
Świąteczne migdałowe ciasto cynamonowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (Cake de Noël)
(na podstawie - Larousse Cuisine)
- 3 jajka (żółtka+ białka),
- 100g cukru (może być trzcinowy),
- 8 łyżek oleju,
- 5 łyżek mleka,
- pół opakowania cukru waniliowego,
- 200 g mąki - 100g pszennej, 100g pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki miodu,
- 150 g zmielonych migdałów,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
Żółtka ubijamy z cukrem. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy olej, mleko i znów miksujemy. Obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli łączymy w osobnym naczyniu, dodajemy do całości i miksujemy. Następnie dodajemy miód, mąkę migdałową i cynamon - znów ucieramy. Uwaga - ciasto jest bardzo gęste!
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą za pomocą łyżki.Wszystko przelewamy do keksówki (27cm) i pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 1h. W trakcjie pieczenia musimy uważać, gdyż ciasto jest ciężkie, więc ma zwiękoszone tendencje zakalcowe :)
To ciasto bardzo migdałowe pyszne musi być do jesiennej,zimowej herbaty.
OdpowiedzUsuńSwiateczna nazwa, swiateczne ciasto... Mam ochote wyprobowac je juz teraz!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to ciasto, myślę, że je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKocham tą mąkę, a jeszcze bardziej tak przepyszne ciasta :)
OdpowiedzUsuńIwonko, bo czasem potrzeba tylko trochę korzeni aby zwykłe ciasto zamienić w świąteczny przebój, a przynajmniej przedświąteczny:). Do tego świece, trochę czerwonego i... mamy piękny czas oczekiwania:)
OdpowiedzUsuńmiód i migdaly mówisz.. mniam!<3
OdpowiedzUsuńMmmm, korzenny rarytas, a do tego zdrowy! Jako, że zamyślam przed świętami piec i gotować nieco lżej i z większą ilością błonnika, ten przepis kusi :D
OdpowiedzUsuńOj, jak zapachniało Świętami :) Bardzo podoba mi się to ciasto, korzenne i rozgrzewające, ale nie aż tak intensywne, jak nasz staropolski piernik - dla mnie trochę za ciężki. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, faktycznie czas zacząć zbierać przepisy :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wypróbowała przepis i może nawet dziś je popełnię bo wygląda bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuńpachnie świętami :)
OdpowiedzUsuńcudne ciasto... super blog!
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto ja bardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńlubię wszystkie rodzaje ciasta do kawy dobre zawsze ładny blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSaved as a favorite, I like your site!
OdpowiedzUsuńmy blog post ... click here
I used to be suggested this website via my cousin. I am now not certain whether this
OdpowiedzUsuńsubmit is written by means of him as no one else recognize such precise about my difficulty.
You are amazing! Thanks!
Here is my blog: click here
Why users still make use of to read news papers when in this technological world everything is existing
OdpowiedzUsuńon net?
Here is my page; beah