niedziela, 27 listopada 2011

Tam i z powrotem... Kanapki zapiekane z cukinią i reblochon

Byłam tam.... Ani przez chwilkę nie pomyślałam, ze już nie wrócę do pisania w moim blogu, ani na chwilkę nie pomyślałam, że mogę zrezygnować z tego, co kocham. Już jestem, wróciłam i bardzo mnie to cieszy. Sporo mnie ominęło, ale czasem los nie wybiera i nie można nic na to poradzić... Przerwy widocznie mają sens :)
Szczerze się cieszę :)

Zima tuż, tuż... Menu całkowicie uległo zmianie. Na początek proponuję pyszne kanapki z grillowana cukinią zapiekane z serem reblochon. Reblochon? Sabaudzki ser, który przeżywa swoje najlepsze chwile w chłodne dni. Jest kremowy, łagodny, raczej delikatny w smaku. Wspaniały, gdy go zapieczemy. Nie wyobrażam sobie tartiflette bez tego dodatku!


Kanapki zapiekane z cukinią, serem reblochon z czipsem z szynki szwarcwaldzkiej
(przepis- Réglez-vous!)

- kilka kromek wiejskiego chleba,
- cukini,
- ząbek czosnku,
- reblochon - ilość wg. uznania,
- szynka szwarcwaldzka,
- oliwa z oliwek



Cukinie pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. Może to być patelnia grillowa. Ułożyć plasterki cukinii i sera reblochon na kromkach. Zapiekać je w piekarniku ok. 5 min (do momentu rozpuszczenia sera) w temp. ok. 180stopni. Na suchej patelni zrobić czipsy z szybki (przysmażyć ją, by była chrupka). Czipsy nakładac na zapiekanki i gotowe!


Zimowa przystawka :)
Miłej niedzieli!

8 komentarzy:

  1. Przystawka albo zimowe śniadanie ;) Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, to musi smakować wyśmienicie! Uwielbiam tego typu sery, a już w ogóle zapiekane! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dam się pokroić za jedną kanapkę

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo... uwielbiam kanapki z zapiekanym serem tego typu!
    och, tak dawno ich nie jadłam. dziękuję za pomysł na dzisiejszą kolację. coś ciepłego.
    bo pada.. i wieje x/

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że już jesteś! Dosłownie wczoraj byłam u Ciebie w nadziei, że znajdę nowy wpis :)

    Ano, czasem tak jest, że musimy bloga odłożyć na chwilę na bok - znam to bardzo dobrze, ale wiem też, jak miło jest wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe komentarze! Dobrze Was znowu czytać :) Pozdrawiam ciepło!!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam, jeszcze na takim pełnoziarnistym chlebku - idealne na przekąskę vel kolację

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykle smakowicie przyrządzone, aż zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...