poniedziałek, 27 lutego 2012

Mini brioszki z lemon curd

Bardzo rzadko się zdarza, że przyjdzie mi ochota na śniadanie na słodko... Wytrawne początki dnia są jednak zapisane gdzieś głęboko w moich genach i nawet francuskie croissanty nic na to nie poradzą. Mimo wszystko w sobotę wieczorem pomyślałam sobie, że fajnie było by coś upichnić z rana...coś szybkiego...nie mdlącego...na słodko jednak. Wybór padł na mini brioszki z lemon curd z przepisu z cudownej książki "Desserts pour les gourmands".


Ciasto i krem cytrynowy zrobiłam w sobotę wieczorem i odstawiłam do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano w niedzielę po bagatela 15 minutach pieczenia mogliśmy się cieszyć pysznym, pachnacym śniadankiem. A brioszki? Dawno tak pysznych nie jadłam... sa pachnace, mięciutkie, maślane, idealne cytrynowe... Za sprawa lemon curd są niesłychanie odświeżające i bardzo oryginalne. Nie za słodkie. Idealne, by leniwie rozpocząć niedzielny poranek :)

Brioszki z lemon curd (Briochettes au lemon curd)

Ciasto (ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 14 mini brioszek):
- 500g mąki,
- 50 g cukru,
- 1,5 łyzeczki drożdży instant (na pół porcji dałam edną płaską),
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 150g miękkiego masła

Lemon curd:
- 1 cytryna (sparzona),
- 110g cukru.
- 3 jajka
- 50 g miękkiego masła



Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i drożdże. Robimy zagłębienie i wlewamy do niego letnie mleko i wbijamy jajka. Dobrze wyrabiamy najpierw koniuszkami palców, a potem całymi dłońmi. Dodajemy miękkie masło i ponownie dobrze wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.1h.

W tym czasie przygotowujemy lemon curd:
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok - to wszystko wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego cukier, 3 jajka - gotujemy na małym (!) ogniu ciągle mieszając (to bardzo ważne) aż krem zgęstnieje. Następnie przecieramy go przez sito, by pozbyć się skórki z cytryny w kremie. Lekko studzimy i dodajemy masło ciągle mieszając, by otrzymać gładką masę. Krem jest gotowy.

Gdy ciasto już wyrosło, należy je rozwałkować na stolnicy tak by powstał prostokąt o grubości ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy kremem cytrynowym i pieczołowicie rolujemy. Odkrajamy 3cm zawijaski i wkładmay je do foremek po muffinkach.

Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Możemy je włożyć na noc do lodówki i rano upiec :)

17 komentarzy:

  1. Pięknie zrumienione te brioszki. Z takimi warto zaczynać dzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko, śliczne kwiatuszki z tych brioszek:) Miałam już jedno do nich podejście,ale zapomniałam nawet jak smakują...:( - muszę zrobić:). Na pewno wypróbuję Twój przepis:), bo z lemon curdem muszą być wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Czemu nikt nie wynalazł sposobu częstowania się przez ekran?!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci się upiekły!
    Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie przyrumienione, ksztaltne... Oj, zjadlabym jedna. Albo tak ze trzy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na cudne lemon curd porywam. Wkrótce przyjdę też po prześlicznej urody brioszki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wyglądają, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne, wręcz czarujące te brioszki :) i jeszcze krem, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już od dłuższego czasu chcę spróbować lemon curd, a Ty kusisz jeszcze bardziej :)
    Te brioches muszą być cudowne - maślany smak, aromat cytryny, coś cudownego na rozpoczęcie dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Brioszki robiłam raz... niestety jest to danie typowo śniadaniowe a ja rano jestem za bardzo głodna zeby na nie czekać :P

    OdpowiedzUsuń
  11. DONATA
    Brioszki- cud, miód malina jak to potocznie mawiają.
    Trzeba mieć rękę by takie wyszły, wyrośnięte, rumiane.
    Dlaczego ja takich nie potrafię.Zazdroszczę Twojemu facetowi takie pyszności je.
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Długo mnie przekonywać nie musisz! Nie dość, że brioszki to jeszcze z lemon curd (uwielbiam-ostatnio nadziałam nim pączki). Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here.
    I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the website lots
    of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage
    your quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective exciting content.
    Ensure that you update this again very soon.

    my blog post ... view more

    OdpowiedzUsuń
  14. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added-
    checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails
    with the same comment. Is there a means you can remove me from that service?
    Kudos!

    Have a look at my homepage: nader

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...