środa, 1 lutego 2012

Verrinki z wędzonym łososiem i ricottą

Nic tak bardzo nie kojarzy mi się z zimą jak wędzony łosoś. Pachnący, świeżutki, różowy...wspaniale kontrastuje z bielą. Wobec tego dlaczego nie wykorzystać go do zrobienia karnawałowej przystawki?

Proponuję Wam delikatną w smaku verrinkę podkreśloną aromatem wędzonego łososia i koperku. Jest pyszna, kremowa...łagodna..rozpływa się w ustach. Nic prostszego w przygotowaniu!



Verrinki z wędzonym łososiem i ricottą
(4 małe porcje)

- ok. 150g wędzonego łososia,
- 150g serka ricotta,
- 3 wielkie łyżki gęstej śmietany lub kremowego serka typu philadelphia,
- garść posiekanego drobno koperku,
- sok z cytryny - do smaku,
- sól, pieprz



Serek ricotta łączymy ze śmietana, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wędzonego łososia kroimy na paseczki (lub w drobną kostkę) i dodajemy do serka. Szklaneczki napełniamy masą, dekorujemy dodatkowo paskami ryby lub cząstkami cytryny. Schładzamy w lodówce min. 2h. Podajemy jako przystawkę.


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Och, jak ja lubię verinki!Własnie sobie uświadomiłam, że już dawno nie robiłam. A swoją drogą, to czemu z zima kojarzy Ci się wędzony łosoś???Rozumiem jakieś parujące gulasze, czy inne wege dania jednogarnkowe, zapiekanki z korzeniowych pod kalorycznymi zalewami jajeczno serowymi...Może dziś mnie to tak zdziwiło, bo za oknem - 13 i ma być gorzej! bardzo ładna nowa szata graficzna.Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kingo, to jest mój osobisty ciąg skojarzeń: łosoś - Norwegia - zimno - śnieg - zima :D Ekhm..no cóż... Dziekuję za miłe słowa! Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Przecudowne. I jak efektownie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, pyszna przekąska - w sam raz na romantyczną kolację:) dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakołyki zamknięte w szklance :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, lubię takie smaki no i pięknie wygląda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie odzywałam się sorry!
    IVONN ale masz pomysły.Tak proste produkty, a przepis szybki,kapitalny i zawsze na prędce można zrobić na 15 min przed przyjściem gości.
    Jesteś dziewczyno niesamowita.
    Stronkę masz nową śliczniutką, wprost niebiańską.
    Pozdrawiam !
    DONATA.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wędzonego łososia, w ten sposób podany bardzo mi się podoba, apetyczne towarzystwo i cudowna prezencja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przystawka idealna. Nie dość że fajnie wygląda to już się domyślam, jak musi smakować ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjna propozycja...Kocham ricottę i łososia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...