Nie było mnie... Czasem potrzebuję parę chwil z dala od bloga, by nabrać sił, by realizować inne pasje, by kucharzyć w domowym zaciszu, by poświecić więcej czasu na obowiązki.
Ale nie wyobrażam sobie nie wrócić, zawsze wracam z jednakową pasją i werwą. Mam nadzieję, że czas pozwoli mi częsciej gościć z przepisami.
Przedwiośnie... we Francji pojawiają się już pierwsze tegoroczne rzodkiewki, cykoria, szpinak. Egzotyczne owoce czarują swoją słodyczą - banany, kiwi, mango.... Właśnie, mango! To jeden z moich ulubionych owoców. Zwarty, jędrny miaższ. Słodko-kwaśny smak z cudowną pikantną nutą.
Dziś w postacji egzotycznej tarty z pysznym kokosowym kremem. Szybki deser i sposób, by wykorzystać resztkę mleczka kokosowego. Krem jest wspaniały i można śmiało go wykorzystać do innych wypieków. Koniecznie spróbujcie!!
Tarta z kremem kokosowym i mango
- 1 dojrzałe mango,
- 2 łyżki konfitury morelowej (lub innej kwaskowej),
- 150ml mleka,
- 150ml mleczka kokosowego,
- 30g cukru,
- 30g wiórków kokosowych,
- 4 łyżeczki mazeiny (skrobi kukurydzianej) lub ziemniaczanej,
- wiórki czekolady do deokracji,
- opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto francuskie wyłożyć na dno formy (okrągłej lub prostokątnej). Za pomocą widelca nakuć całą jego powierzchnię, by nie podnosiło się w czasie pieczenia. Można je dodatkowo obciążyć fasolkami. Piec aż do zezłocenia (ok.15 minut) w temp. 180 stopni. Ostudzić.
Mleczko kokosowe, 100ml mleka, wiórki, cukier zagotowac w rondlu. W 50ml mleka dobrze rozprowadzić mazeinę i przelać do gotujacego się kremu. Zmniejszyć ogień i mieszać do momentu, gdy krem zgęstnieje. Ostudzić.
Mango obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
Dżem rozprowadzićna ostudzonym cieście. Następnie rozprowadzić krem kokosowy. Całość udekorować plasterkami mango i ewentualnie wiórkami czekolady.
Pycha!
szybki deser doskonały!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie
OdpowiedzUsuńja też lubię mango, a to jest ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDobrze, że wróciłaś:-). Dostrzegłam, że Cię nie było.....
OdpowiedzUsuńIwona, Ty wiesz jak rozpieszczać moje kubki smakowe:)
OdpowiedzUsuńDzięki Dziewczyny!
OdpowiedzUsuńzauroczyłam się w tej tarcie!
OdpowiedzUsuńPysznie wracasz! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i to kuszące żółte mango :)
OdpowiedzUsuńCieszę się z Twoich powrotów. Tarta bajeczna :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMi się chyba jeszcze nie udało trafić w dobre mango, w sensie odpowiednio dojrzałe ... bo taki smak jaki opisujesz na pewno by mi odpowiadał, a tak za każdym razem jak kupię mango jestem zaweidziona:) .... a tarta piękna:)
OdpowiedzUsuńJolu, najlepiej kupić takie jeszcze twardawe. Zaniesć do domu i poczekać 2-3dni aż dojrzeje - powinno być miekkie, ale skóra ma być nadal jędrna.
UsuńPozdrawiam :)
Mhmm.. mango uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzecudownie wyglada! Uwielbiam mango!
OdpowiedzUsuńzapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)
Pozdrawiam
Bogna
Każdy potrzebuje czasem odskoczni...
OdpowiedzUsuńCieszę się , że wróciłaś :)
Genialna! a mango uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńHello, this weekend is nice for me, as this occasion i am reading this impressive educational paragraph here at
OdpowiedzUsuńmy residence.
Feel free to visit my web site - view more
Very good blog post. I definitely appreciate this site.
OdpowiedzUsuńStick with it!
Here is my site: timeoutssec
I do agree with all the ideas you have introduced for your post.
OdpowiedzUsuńThey are really convincing and can certainly work.
Still, the posts are too short for novices. May just you please prolong them a
little from subsequent time? Thank you for the post.
Here is my web page: souvenires
Quality articles or reviews is the important to attract the people to pay a visit the site, that's what this web page is providing.
OdpowiedzUsuńHere is my web page - loanoneplus
It's going to be end of mine day, however before ending I am reading this impressive post to improve my know-how.
OdpowiedzUsuńHere is my web page; ampersand