czwartek, 18 lipca 2013

Tarte Tatin z pomidorami karmelizowanymi w syropie balsamicznym

Na piknik, na leniwe słoneczne popołudnie, na letni lunch i na spotkanie z przyjaciółkami. Z pesto, z tymiankiem, z bazylią lub z rozmarynem. Koniecznie świeżym. Tarte Tatin w wersji słonej. I to jakiej! Słodycz pomidorów podkreślona jest syropem przygotowanym na bazie octu balsamicznego. To dzięki niemu pomidory przybierają oszałamiający smak i nie radzę rezygnować z tego etapu :)

Po upieczeniu spód tarty jest cudownie kruchy, wierzch ciasta natomiast wspaniale nasącza się słodkim balsamico, a pomidory..ach..sami sprawdźcie!

Sama tarta jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Pod warunkiem,że idziemy na łatwiznę i kupujemy ciasto w sklepie :) Czas spędzony w kuchni organicza się do pokrojenia pomidorów i do ich karmelizacji na patelni. A potem do piekarnika i ... wprost na letni stół!


Tarte Tatin z pomidorami karmelizowanymi w syropie balsamicznym

- opakowanie ciasta kruchego lub francuskiego,
- 6 dość dużych pomidorów,
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka cukru
- swieży tymianek (lub inne zioła wg.gustu),
-sól, pieprz


Pomidory przekroić na pół. Poukładać na patelni przecięta częścią do góry podlać octem balsamiczym, podsypać cukrem i karmelizować ok. 10-15 min. do momentu, gdy sos mocno się zredukuje i stanie się gęsty (jak syrop).

Silikonową okrągłą formę wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć ściśle pomidory - przekrojoną stroną do góry. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić odrobinę syropem balsamicznym, który pozostał na patelni. Pomidory przykryć okrągłym kawałkiem kruchego ciasta zakładając jego brzegi do środka.
Piec w temp. 180 ok. 25 minut.

Po upieczeniu wyjąć i przewrócić tarte na talerz uważając, by się nie oparzyć (gorący syrop!). Jest to najtrudniejszy etap :) Na koniec przybrać świeżym tymiankiem.
Podawać osobno lub jako dodatek do dań.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...