We Francji pojawiły się już morele, wiec zamierzam korzystać z nich w pełni. Tyle pomysłów i inspiracji w głowie, a tak mało czasu... Niestety od jakiegoś czasu musiałam wycofać się z blogowego życia. Mimo,że dziś wracam, to nadal nie jestem pewna z jaką czestotliwością będzie mi dane pisać... Teraz właśnie uświadamiam sobie jak bardzo się stęskniłam...za blogiem...za czytaniem Waszych przepisów.... Tak wiele pewnie mnie ominęło.
Połączenie moreli z czekolada w tym cieście jest wspaniałe. Słodycz czekoladowego kremu wspaniale uzupełnia kwaśną nutę owoców, a kruszonka nadaje chrupkości tej kremowej konsystencji. Ciasto na pewno spełni oczekiwania zarówno czekoladożerców, jak i tych preferujących lżejsze desery.
Ciasto z morelami na kruchym kakaowym spodzie z kremem czekoladowym
(źródło)
- ok. 500g moreli
Spód (z moimi zmianami):
- 300g mąki,
- 30g kakao,
- 100g cukru
- 2 jajka,
- 150g masła
-szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformowac kulkę i wstawić do lodówki na 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Krem czekoladowy:
- 200g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 200g kremówki,
- 100g mąki pszennej,
- jajko,
- ekstrakt waniliowy
Czekoladę rozpuscić w gorącej śmietance. Dodać łyzeczkę ekstraktu waniliowego. Zdjąć z ognia. Dodac jajko i mąkę ciagle mieszając aż krem stanie się gesty.
Kruszonka:
- 100g mąki,
- 125g zimnego masła,
- 30g zmielonych migdałów,
- 75g cukru trzcinowego,
- szczypta soli
Składniki kruszonki połączyc i zagnieść opuszkami palców.
Ciasto:
Kruche ciasto wyjąż z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formie (ok.20-22cm). Na cieście ułożyć połówki moreli bez pestek. Owoce zalać kremem czekoladowym, tak by pokrył je w całości. Na górze posypać kruszonką.
Piec ok.50 minut w temp. 180 stopni. Smakuje wyśmienicie na ciepło oraz na zimno!
Ciacho pycha! A Ty wracaj do nas na dobre! :-)
OdpowiedzUsuńpostaram się :):)
UsuńPyszna morelowa propozycja! Czekam na dalsze, więc nie znikaj :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMorele to jedne z moich ulubionych owoców, więc nie mogę przejść obok takiego ciasta obojętnie. Dobrze, że wróciłaś :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńRozpustne :))
OdpowiedzUsuńa jakże! ;) pozdrawiam!
Usuńcudowne ciacho - obowiązkowo do zrobienia!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Miło Cię widzieć Iwona :) Ciacho wspaniałe, sezon na morele cieszy mnie bardzo gdyż na dniach zaznam smaku tych prowansalskich...
OdpowiedzUsuńNo, no, no! Bardzo mnie to cieszy :) Koniecznie to opisz na blogu :):) Pozdrawiam!
UsuńWitamy !
OdpowiedzUsuńnie było trudno nie zauwazyć, że coś długo cię nie było !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
alez to ciacho działa na zmysły ..... piękne:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie! Czy to nie przypadek, że akurat dziś trafiłam na ten przepis a jutro mam dostać morele :D Wypróbuję i dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńW takim razie powodzenia i czekam na opinię :)
Usuń