piątek, 5 lipca 2013

Ciasto z morelami na kruchym spodzie z kremem czekoladowym i kruszonką

We Francji pojawiły się już morele, wiec zamierzam korzystać z nich w pełni. Tyle pomysłów i inspiracji w głowie, a tak mało czasu... Niestety od jakiegoś czasu musiałam wycofać się z blogowego życia. Mimo,że dziś wracam, to nadal nie jestem pewna z jaką czestotliwością będzie mi dane pisać... Teraz właśnie uświadamiam sobie jak bardzo się stęskniłam...za blogiem...za czytaniem Waszych przepisów.... Tak wiele pewnie mnie ominęło.


Połączenie moreli z czekolada w tym cieście jest wspaniałe. Słodycz czekoladowego kremu wspaniale uzupełnia kwaśną nutę owoców, a kruszonka nadaje chrupkości tej kremowej konsystencji. Ciasto na pewno spełni oczekiwania zarówno czekoladożerców, jak i tych preferujących lżejsze desery.


Ciasto z morelami na kruchym kakaowym spodzie z kremem czekoladowym
(źródło)

- ok. 500g moreli


Spód (z moimi zmianami):

- 300g mąki,

- 30g kakao,
- 100g cukru
- 2 jajka,
- 150g masła
-szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformowac kulkę i wstawić do lodówki na 30 minut, a najlepiej na całą noc. 

Krem czekoladowy:
- 200g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 200g kremówki,
- 100g mąki pszennej,
- jajko,
- ekstrakt waniliowy

Czekoladę rozpuscić w gorącej śmietance. Dodać łyzeczkę ekstraktu waniliowego. Zdjąć z ognia. Dodac jajko i mąkę ciagle mieszając aż krem stanie się gesty.


Kruszonka:
- 100g mąki,
- 125g zimnego masła,
- 30g zmielonych migdałów,
- 75g cukru trzcinowego,
- szczypta soli

Składniki kruszonki połączyc i zagnieść opuszkami palców.



Ciasto:
Kruche ciasto wyjąż z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formie (ok.20-22cm). Na cieście ułożyć połówki moreli bez pestek. Owoce zalać kremem czekoladowym, tak by pokrył je w całości. Na górze posypać kruszonką.
Piec ok.50 minut w temp. 180 stopni. Smakuje wyśmienicie na ciepło oraz na zimno!

14 komentarzy:

  1. Ciacho pycha! A Ty wracaj do nas na dobre! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna morelowa propozycja! Czekam na dalsze, więc nie znikaj :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Morele to jedne z moich ulubionych owoców, więc nie mogę przejść obok takiego ciasta obojętnie. Dobrze, że wróciłaś :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne ciacho - obowiązkowo do zrobienia!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło Cię widzieć Iwona :) Ciacho wspaniałe, sezon na morele cieszy mnie bardzo gdyż na dniach zaznam smaku tych prowansalskich...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, no, no! Bardzo mnie to cieszy :) Koniecznie to opisz na blogu :):) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Witamy !
    nie było trudno nie zauwazyć, że coś długo cię nie było !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. alez to ciacho działa na zmysły ..... piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda przepysznie! Czy to nie przypadek, że akurat dziś trafiłam na ten przepis a jutro mam dostać morele :D Wypróbuję i dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie powodzenia i czekam na opinię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...