Awokado to owoc, który kocham miłością warunkową. Awokado na słodko? Nigdy! Tym warunkiem wobec tego jest jego obecność w daniu wytrawnym. Kremowa konsystencja i delikatny, orzechowy smak świetnie współgrają z wyraźniejszymi dodatkami.
To dlatego połączenie awokado + krab smakuje nieziemsko. Siekany owoc skropiony sokiem z limonki i oliwą z oliwek oraz krabowe mięso doprawione dobrym majonezem. Lekka, świeża przystawka. Bardzo prosta i bardzo smaczna. Polecam!
Tatar z krabem i awokado / Tartare d'avocat au crabe
(dwie porcje)
- 2 szt. awokado,
- puszka mięsa krabowego,
- 1/2 limonki,
- szalotka lub mała czerwona cebula,
- natka pietruszki,
- łyżka majonezu,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Mięso krabowe odsączamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką majonezu.
Awokado kroimy na pół. Pestkę wyrzucamy. Miąższ kroimy w kosteczkę. Delikatnie łączymy z posiekaną szalotką, sokiem z limonki, natką pietruszki, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.
Tatar podajemy warstwowo. Warstwa awokado + krab + awokado. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej :)
Myślę, że po tej propozycji jest szansa, że pokocham awokado :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA u Ciebie zawsze pomysłowo! Uwielbiam avocado, ale zawsze wcinam tak samo. Pod postacią tatara jeszcze nie jadłam:-).
OdpowiedzUsuńA ja właśnie na "sucho" awokado nie zjem, ale w tej wersji na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym, że to taka wykwintna przystawka :) Super.
OdpowiedzUsuńWitam. Gdzie znajdę puszkę mięsa krabowego?
OdpowiedzUsuńW hipermarketach :)
Usuń