niedziela, 3 listopada 2013

Tatar z krabem i awokado / Tartare d'avocat au crabe

Awokado to owoc, który kocham miłością warunkową. Awokado na słodko? Nigdy! Tym warunkiem wobec tego jest jego obecność w daniu wytrawnym. Kremowa konsystencja i delikatny, orzechowy smak świetnie współgrają z wyraźniejszymi dodatkami.

To dlatego połączenie awokado + krab smakuje nieziemsko. Siekany owoc skropiony sokiem z limonki i oliwą z oliwek oraz krabowe mięso doprawione dobrym majonezem. Lekka, świeża przystawka. Bardzo prosta i bardzo smaczna. Polecam!


Tatar z krabem i awokado / Tartare d'avocat au crabe
(dwie porcje)


- 2 szt. awokado,
- puszka mięsa krabowego,
- 1/2 limonki,
- szalotka lub mała czerwona cebula,
- natka pietruszki,
- łyżka majonezu,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek

Mięso krabowe odsączamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką majonezu.

Awokado kroimy na pół. Pestkę wyrzucamy. Miąższ kroimy w kosteczkę. Delikatnie łączymy z posiekaną szalotką, sokiem z limonki, natką pietruszki, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.

Tatar podajemy warstwowo. Warstwa awokado + krab + awokado. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej :)

6 komentarzy:

  1. Myślę, że po tej propozycji jest szansa, że pokocham awokado :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A u Ciebie zawsze pomysłowo! Uwielbiam avocado, ale zawsze wcinam tak samo. Pod postacią tatara jeszcze nie jadłam:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie na "sucho" awokado nie zjem, ale w tej wersji na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiedziałabym, że to taka wykwintna przystawka :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Gdzie znajdę puszkę mięsa krabowego?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...