niedziela, 10 marca 2013

Maślana babka z kremowym serkiem

W ramach wiosennych przygotowań do Wielkanocy postanowiłam wypróbować kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się na światecznym stole. Zacznijmy od konca, czyli od deseru :)
Przepis na kremową babkę zaciekawił mnie na tyle, że szybciutko zabrałam się do pracy. Oryginał lekko zmodyfikowałam - nie dodałam całych jajek: żółtka utarła z masłem, a na koniec dodałam osobno ubitą pianę; zamiast twarogu dodałam francuski odpowiednik serka Philadelphia, a ciasto wzbogaciłam aromatem skórki cytrynowej. To był dobry wybór!


Babka jest cudowna....delikatna, puszysta, maślana i lekko wilgotna. Niestety nie wyczułam w niej smaku serka, ale jej lekkość mi wszystko rekompensuje. Jest idealna, dlatego z przyjemnością wpisuję ją na listę moich ulubionych. Pyszna kawka i kawałek ciasta wynagradzają mi to oczekiwanie na wiosnę :)

Delikatna babka z kremowym serkiem
(Kuchnia polska Elżbieta Adamska)

- 25 dkg masła,
- 25 dkg cukru,
- 5 jajek,
- 25 dkg mąki,
 - 25 dkg serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- kilka kropel esencji waniliowej,
- 2 płaskie łyżeczki proszlu do pieczenia,
- sok i skórka z jednej cytryny,


Masło utrzeć mikserem z cukrem do białości.  Dodawać po jednym żółtku, cukier waniliowy, serek, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie łyżką z ciastem. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 60 min. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Udanego tygodnia Wam życzę!

20 komentarzy:

  1. U mnie też trwaja poszukiwania baby idealnej. Twój przepis z pewnością wezmę pod uwagę. Babka zapowiada sie naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna, jakie kolory, Iwonka...!
    U nas śnieżyca, że ho, ho...!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nienaganna baba!! Serek z pewnością podbił walory a że dyskretnie, tym lepiej :) Wygląda pierwszorzędnie. Dobrze, że mamy tę naszą blogosferę, bo wiosna tu już zawitała mimo nieustępliwości zimy za oknem:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie, zjadłabym! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A wyrosła... co najmniej jak by była na drożdżąch :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka wygląda doskonale! Za takimi piaskowymi, suchymi nie przepadam, a ta taka wilgotna...mmmm musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy żółtka utarte z masłem i potem dodanie pianki z białka dużo wpływa na puszystość babki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo! Po dodaniu ubity białek babka nie jest taka zbita - staje się dużo bardziej puszysta i lekka. To trochę więcej pracy, ale rezultat jest wspaniały!

      Usuń
  8. Babka i do tego kremowa, cudnie. Lubię takie lekko wilgotne, ta na pewno jest pyszna :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudnie :)
    Ja się babek boję, często wychodzą mi zakalce niestety...

    OdpowiedzUsuń
  11. ale wiosennie u Ciebie:)
    jak tam u Ciebie?? Zasypalo Cie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście Alzacja wyszła cało z marcowego ataku zimy :):) Chyba zapeszyłam tą wiosnę... :(

      Usuń
  12. Piękna forma ...
    Uwielbiam takie baby / nie tylko wielkanocna porą :) /

    OdpowiedzUsuń
  13. Forma świetna, zawsze podobały mi się takie :) a babka wygląda świetnie no i taki wielkanocny nastrój wprowadza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka piękna!
    Z serkiem nigdy baby nie piekłam.
    A te tulipany przydadzą się u mnie dzisiaj na poprawę nastroju.
    Na termometrze -9 st.mrozu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasze kubki smakowe szaaaaleją :):)
    Piękna!!!
    Pozdrawiamy serdecznie!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. It gave me great quinces, and the recipe that I am not happy, I am very grabs! thank you in advance
    I board a good recipe already dealt a site like this
    http://le-couscous-marocain.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...