czwartek, 7 marca 2013

Słodka tarta z kokosowym kremem i mango

Nie było mnie... Czasem potrzebuję parę chwil z dala od bloga, by nabrać sił, by realizować inne pasje, by kucharzyć w domowym zaciszu, by poświecić więcej czasu na obowiązki.
Ale nie wyobrażam sobie nie wrócić, zawsze wracam z jednakową pasją i werwą. Mam nadzieję, że czas pozwoli mi częsciej gościć z przepisami.

Przedwiośnie... we Francji pojawiają się już pierwsze tegoroczne rzodkiewki, cykoria, szpinak. Egzotyczne owoce czarują swoją słodyczą - banany, kiwi, mango.... Właśnie, mango! To jeden z moich ulubionych owoców. Zwarty, jędrny miaższ. Słodko-kwaśny smak z cudowną pikantną nutą.
Dziś w postacji egzotycznej tarty z pysznym kokosowym kremem. Szybki deser i sposób, by wykorzystać resztkę mleczka kokosowego. Krem jest wspaniały i można śmiało go wykorzystać do innych wypieków. Koniecznie spróbujcie!!


Tarta z kremem kokosowym i mango

- 1 dojrzałe mango,
- 2 łyżki konfitury morelowej (lub innej kwaskowej),
- 150ml mleka,
- 150ml mleczka kokosowego,
- 30g cukru,
- 30g wiórków kokosowych,
- 4 łyżeczki mazeiny (skrobi kukurydzianej) lub ziemniaczanej,
- wiórki czekolady do deokracji,
- opakowanie ciasta francuskiego


Ciasto francuskie wyłożyć na dno formy (okrągłej lub prostokątnej). Za pomocą widelca nakuć całą jego powierzchnię, by nie podnosiło się w czasie pieczenia. Można je dodatkowo obciążyć fasolkami. Piec aż do zezłocenia (ok.15 minut) w temp. 180 stopni. Ostudzić.

Mleczko kokosowe, 100ml mleka, wiórki, cukier zagotowac w rondlu. W 50ml mleka dobrze rozprowadzić mazeinę i przelać do gotujacego się kremu. Zmniejszyć ogień i mieszać do momentu, gdy krem zgęstnieje. Ostudzić.

Mango obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Dżem rozprowadzićna ostudzonym cieście. Następnie rozprowadzić krem kokosowy. Całość udekorować plasterkami mango i ewentualnie wiórkami czekolady.
Pycha!

23 komentarze:

  1. ja też lubię mango, a to jest ciekawy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że wróciłaś:-). Dostrzegłam, że Cię nie było.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwona, Ty wiesz jak rozpieszczać moje kubki smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zauroczyłam się w tej tarcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wracasz! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda i to kuszące żółte mango :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się z Twoich powrotów. Tarta bajeczna :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi się chyba jeszcze nie udało trafić w dobre mango, w sensie odpowiednio dojrzałe ... bo taki smak jaki opisujesz na pewno by mi odpowiadał, a tak za każdym razem jak kupię mango jestem zaweidziona:) .... a tarta piękna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, najlepiej kupić takie jeszcze twardawe. Zaniesć do domu i poczekać 2-3dni aż dojrzeje - powinno być miekkie, ale skóra ma być nadal jędrna.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Przecudownie wyglada! Uwielbiam mango!

    zapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  10. Każdy potrzebuje czasem odskoczni...
    Cieszę się , że wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialna! a mango uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Hello, this weekend is nice for me, as this occasion i am reading this impressive educational paragraph here at
    my residence.

    Feel free to visit my web site - view more

    OdpowiedzUsuń
  13. Very good blog post. I definitely appreciate this site.

    Stick with it!

    Here is my site: timeoutssec

    OdpowiedzUsuń
  14. I do agree with all the ideas you have introduced for your post.

    They are really convincing and can certainly work.
    Still, the posts are too short for novices. May just you please prolong them a
    little from subsequent time? Thank you for the post.


    Here is my web page: souvenires

    OdpowiedzUsuń
  15. Quality articles or reviews is the important to attract the people to pay a visit the site, that's what this web page is providing.

    Here is my web page - loanoneplus

    OdpowiedzUsuń
  16. It's going to be end of mine day, however before ending I am reading this impressive post to improve my know-how.

    Here is my web page; ampersand

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...