sobota, 17 sierpnia 2013

Koreczki-kuleczki z koziego serka, suszonych moreli posypane makiem

Pyszna przekąska na letnie dni. Kozi ser uroczo komponuje się z suszonymi morelami. W tych koreczkach najciekawsza jest różnica tekstur - kremowy serek, miękka i aromatyczna morela oraz chrupiący mak.
Może nie jest on najpraktyczniejszy w jedzeniu, ale kto by się tym przejmował? Przecież mamy długi weekend :)


Kuleczki z koziego sera
(na ok.6 sztuk) / źródło: 1 millon de menus express


-150g koziego twarożku,
- 6 suszonych moreli,
- mak do posypania


Ser najlepiej dobrze schłodzi w lodówce, a przed przygotowaniem jeszcze 15 min. w zamrażarce. To sprawi,że formowanie kuleczek będzie dużo łatwiejsze. Każdą morelę obtaczamy w kozi serku formując zgrabne kulki. Schładzamy w lodówce i posypujemy makiem.

Podajemy schłodzone. Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem białego wina.

5 komentarzy:

  1. Smakowity pomysł! Idealne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. prześliczna kompozycja;-)))

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna (I praktyczna) propozycja na grilla czy letnie przyjecie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite te kuleczki, ser i owoce to mariaż doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis wydrukowany czeka do realizacji :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...