poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Lekki cytrusowy torcik z kremem bavaroise na zimno

Pierwszy prawdziwie wiosenny weekend. Pierwszy słoneczny spacer zaliczony (24 stopnie!). Aż miło popatrzeć na ludzi stęsknionych za wiosną, uśmiechajacych się, bardziej zrelaksowanych...

Dzisiejszy deser odzwierciedla ten nastrój - promienny, budzący sie do życia. Na przepis wpadłam przeglądając magazyn Marmiton (marzec/kwiecień) i czekał na pogodny weekend - taki jak ten :)

Francuski torcik z kremem bavaroise - bardzo odświeżający i cytrusowy, lekki, nie zapychający, z chrupiacym spodem i pyszną galaretką na wierzchu. Amatorzy mniej słodkich deserów będą sie zajadać, a miłośnicy tych słodkich odkryją nową, lżejszą opcję ;)


Lekki cytrusowy torcik (sernik) bavaroise na zimno

spód:
- 200g herbatników lub maślanych ciastek,
- 75g rozpuszczonego ciasta

Ciasteczka zmielić na mąkę i połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy (20cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.


krem bavaroise:
- 500g serka na sernik /może być też homogenizowany/ lub francuski fromage blanc,
- 250g kremówki,
- sok z jednej cytryny bio + starta skórka,
- 10 czubatych łyżek cukru (lub więcej w zależności od smaku),
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 5 czubatych łyżeczek żelatyny + ćwieć szklanki wody


Serek ubić z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Dodać delikatnie do masy serowej.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i dodać do kremu. Całość można łagodnie i krótko przemiksować na najniższych obrotach, by zelatyna dobrze połaczyła się z masą.
Masę rozprowadzić na ciateczkowym spodzie. Odstawic do lodówki na 4 godziny.


wierzch:
- słoiczek konfitury cytrusowej (jeśli będzie zawierała pokrojoną skórkę cytrusów - tym lepiej!)
- pełna łyżeczka żelatyny

Konfiturę przełożyć do garnka, podgrzać (stanie się wtedy płynna). W odrobinie ciepłej wody rozpuścić żelatynę, przełożyć do ciepłej konfitury. Połączyć. Po ostudzeniu udekorować wierzch ciasta. Odstawić jeszcze na 1 godzinę do lodówki.

18 komentarzy:

  1. Prawdziwie wiosenny! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny, aż mi się odechciało iść do pracy. Zostałbym w kuchni i stworzył takie cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny serniczek! Wyobrażam sobie ten cytrusowy, orzeźwiający smak. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny ten torcik! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie wiosenny i słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny!
    Lubię te mniej słodkie słodycze, więc dla mnie super!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie, tak świeżo i wiosennie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o ja cie krece! uwielbiam sernik a w tym wydaniu musi byc wysmienity!

    OdpowiedzUsuń
  9. czy gdybym zjadała całość, a tego nie mogę wykluczyć, czy będzie to obojętne dla mojej niepodważalnej urody ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. Iwono piekny jest ten sernik w wiosennych barwach :). cytrynowe serniki sa moimi ulubionymi, wiec bardzo mnie swoim oczarowalas :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak wiosennie, owocowo i lekko! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brak słów!! Cudowny, lekki i bardzo optymistyczny. Lubię desery bez pieczenia i mam domową konfiturę z pomarańczy na stanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny ! Jedna wielka rewelacja !

    Już powysyłałem link do znajomych z tym przepisem :p

    OdpowiedzUsuń
  14. Helpful info. Fortunate me I discovered your website by accident, and I am shocked why this accident did not came about earlier!
    I bookmarked it.

    my webpage: assfucked.org

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ładny! wygląda tak słonecznie.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...