Jesień pachnie... pachnie grzybami, drewnem palonym w kominku, kolorowymi liśćmi, deszczem...i poranną mgłą. Jesień pachnie pieczonymi warzywami.
Dziś zaproponuje Wam pyszną, gęsta zupę z pieczonych warzyw: pomidorów, dyni, papryki oraz cebulki. Jest nietypowa. Kremowa, bardziej aromatyczna od tradycyjnej zupy pomidorowej i z ulubionym pieczonym czosnkiem. Można podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tradycyjnie, z makaronem.
Zupa-krem z pieczonych pomidorów, dyni oraz papryki
- 1kg pomidorów,
- pół małej dyni, u mnie Butternut,
- 1 czerwona papryki,
- duża cebula,
- kilka ząbków czosnku (nieobranych!),
- tymianek, rozmaryn, bazylia,
- oliwa z oliwek,
- 1,5l bulionu warzywnego,
- sól, pieprz
Pomidory kroimy na ćwiartki, paprykę (bez gniazd nasiennych) oraz dynię dzielimy na kawałki, kroimy cebulkę na duże kawałki. Warzywa wykładamy na blachę razem z ząbkami czosnku oraz ulubionymi ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy do momentu, gdy cebulką zacznie być złota, a dynia będzie miękka.
Warzywa studzimy, blendujemy (ja nie przecedzam przez sito) i dodajemy do gorącego bulionu. Zupę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Zupkę z pieczonych warzyw, biorę w ciemno :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń