Polecam serdecznie!
Kalafior pieczony z musztardą francuską na słodko-kwaśno
(źrodło)
- 1 duży kalafior,
- 150g masła,
- sok z niecałej połówki cytryny,
- łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- 60g musztardy francuskiej (moutarde à l'ancienne),
- dwie pełne łyżeczki cukru,
- fleur de sel lub sól morska
Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do naczynia do zapiekana, solimy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200stopni) i pieczemy 15minut.
W tym czasie roztapiamy masło wraz z sokiem i skórką cytrynową, musztardą i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, to trzeba dodać więcej cukru. Musi mieć smak dobrego winegretu.
Po 15 minutach wyjmujemy kalafiora, polewamy musztardowym sosem i zapiekamy jeszcze 10 minut. Kalafior ma być upieczony al dente nie za miękki - wtedy najlepiej smakuje.
Relaksującego weekendu Wam życzę!
intrygujące połączenie smków i tekstury, powiedziałabym - rewolucja :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Uwielbiam zapiekać kalafior z miodem, czarnuszką i kolendrą. Następnym razem wypróbuję chętnie z musztardą :)
OdpowiedzUsuń