środa, 26 marca 2014

Alzackie bretzels... ulubione precle

Nieodłączny uczestnik wszelkich alzackich nieformalnych przyjęć i festynów. Precle. Wypijane często z lokalnym piwem. Świeżutkie, delikatnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z solą, zapiekane z serem i boczkiem, z makiem... Uwielbiam pod każdą postacią.

Niestety nie tak łatwo było mi się zabrać do ich wykonania w domu. Wydawały się być bardzo skomplikowane, ale okazuje się,że nie taki diabeł straszny. Najwięcej czasu zabiera formowanie precelków, ale sam przepis nie jest wymagający.

Bretzels - alzackie precle (8szt.)

(źródło: Les meilleurs recettes de nos terroirs préface de Paul Bocuse)

- 500g mąki pszennej,
- 10g drożdży instant,
- 25g cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko
- 35ml oleju lub roztopionego masła (ciasto lepiej się formuje,gdy dodamy masło)

Do mąki dodać drożdże, cukier, sól, jajko oraz olej. Powoli dolewać 250ml letniej wody zagniatając ręką (nie trzeba zużyć tej ilości wody - na bieżąco należy sprawdzać,czy ciasto jest elastyczne). Ciasto wyrabiać ok.5 minut. Uformowac kulkę i odstawić na 1h, by podwoiło objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części. Część wystarczająca na 1szt. precla powinna być wielkości dużego jajka kurzego. Formujemy ruloniki (ok. 60cm). Następnie układamy je w literkę U, końce splatamy i zakładamy z tyłu. Precle są gotowe do zanurzenia w kąpieli.

Kąpiel w sodzie oczyszczonej
na 1 litr wody:

- 40g sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli

/Ilości składników należy zwiększyć w zależności od ilości wody./
Wodę z sodą i solą zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 5 minut. Wrzucać precle. Gdy wypłyną na powierzchnię gotowac ok. 1 minuty. Wyjąć i przystąpić do kolejnego etapu.

Pieczenie:
- żółtko,
- sól gruboziarnista,
- mak, sezam, kminek

Po wyjęciu z kąpieli precelki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy makiem, grubą solą, kminkiem - w zależności od upodobań. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jest trochę pracy, ale efekty bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam precli, wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robilam jeszcze typowych precli, a bardzo je lubię:). Czas wziąć się za robote:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...