Są lekkie, zdrowe i iście wiosenne. A do tego nie trzeba smażyć ich w głębokim tłuszczu jak klasyczne sajgonki. Dla takiej przekąski naprawdę warto poświęcić tych parę chwil na zwijanie :)!
Poniżej prezentuję nadzienie z krabowego mięsa oraz awokado - komponują się ze sobą wybitnie, ale z powodzeniem można użyć również tuńczyka w puszce w zalewie.
- kilka arkuszy papieru ryżowego,
- opakowanie makaronu ryżowego,
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z limonki,
- puszka mięsa krabowego (można zastąpić tuńczykiem),
- młode listki sałat
Awokado obrac ze skórki, pokroić w nie z agrube paski. Skropić sokiem z limonki,by zachowało swój piękny kolor.
Makaron ryżowy przygotowac wg wytycznych na opakowaniu, ostudzić.
Mięso z kraba odcedzić z zalewy.
Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie, gdy zmięknie przełożyć na wilgotną ściereczkę.
Układać kolejno - listki sałat, makaron, mięso krabowe oraz pasek awokado. Składać i zwijać ciasno tak jak naleśniki lub gołąbki. Do czasu podania spring rollsy najlepiej przechowywać w lodówce przykryte od góry i od doły wilgotną ściereczką,by nie wyschły. Podawać z sosem do rollsów.
Dla mnie poproszę! Kolorowo i pysznie!
OdpowiedzUsuń