Polecam Wam hibiskusowo-czekoladowy krem: jest fantastyczny. Słodycz złamana jest kwaskowym hibiskusem. A spód z poniższego przepisu...nieziemski! Maślany i bardzo kruchy.
Jeśli nie lubicie miniatur - przygotujcie tartę. Jest z nią mniej pracy, a efekt podobny.
(źródło: 350 recettes maison pour tous les jours)
Kruchy spód:
- 200g mąki,
- 90g cukru pudru,
- 25g zmielonych migdałów,
- szczypta soli,
- 100g masła w temp pokojowej,
- 1 jajko
/podana ilość wystarcza na 1 tartę lub 8 tartaletek/
Z powyższych składników wyrobić ciasto tylko do połączenia składników (nie za długo!). Uformować kulkę i schłodzić w lodówce 30 minut (lub całą noc).
Foremki do babeczek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wykrawać okręgi większe niż rozmiar foremek, ciasto ułożyć i nakłuć widelcem. Babeczki piec w temp.180 stopni 15-20 minut (w zależności od możliwości Waszego piekarnika).
Ganache:
- 200g białej czekolady
- 200g śmietany kremówki
- 3 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
Śmietankę wraz z hibiskusowym suszem podgrzać. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 10-15 minut. Odcedzić kwiat hibiskusa. Czekoladę drobno posiekać. Połączyć ze śmietanką i roztopić w kąpieli wodnej. Ganach jest gotowy, gdy masa będzie gładka i lśniąca.
Na przestudzone spody przelać ostrożnie jeszcze ciepły ganache. Przyozdobić zmielonym suszem hibiskusa.
co za piękny kolor i co to musiał być za smak!
OdpowiedzUsuńCudnie, taki ganache widzę jako oryginalne nadzienie mazurka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się i prawdę mówiąc też już o tym myślałam :)
UsuńŁał, to jest doskonałe! Pyszności, przygotuję na pewno :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam miniaturki, a te prezentują się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńświetnie, teraz mam przepis na twoje kruche ciasto z migdałami. Z pewnościa wypróbuję, przy najbiższej okazji jak juz pisałam wcześniej !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Z hibiskusem musiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają takie maleństwa :)
Wprawdie nie przepadam za białą czekoladą, ale hibiskus na pewno wspaniale złamal jej słodycz:) piękne tartaletki:)
OdpowiedzUsuńJolu, oryginalny przepis był z czekolada mleczną, wiec każdy znajdzie coś dla siebie :) Polecam!
Usuń