niedziela, 30 marca 2014

Tartaletki z ganachem hibiskusowym z białą czekoladą

Od czasu do czasu takie małe weekendowe przyjemności są bardzo wskazane. Rozpływają się w ustach, chrupią i są przyjemnie słodkie...

Polecam Wam hibiskusowo-czekoladowy krem: jest fantastyczny. Słodycz złamana jest kwaskowym hibiskusem. A spód z poniższego przepisu...nieziemski! Maślany i bardzo kruchy.

Jeśli nie lubicie miniatur - przygotujcie tartę. Jest z nią mniej pracy, a efekt podobny.

Tartaletki z ganachem hibiskusowym z białą czekoladą
(źródło: 350 recettes maison pour tous les jours)

Kruchy spód:
- 200g mąki,
- 90g cukru pudru,
- 25g zmielonych migdałów,
- szczypta soli,
- 100g masła w temp pokojowej,
- 1 jajko

/podana ilość wystarcza na 1 tartę lub 8 tartaletek/

Z powyższych składników wyrobić ciasto tylko do połączenia składników (nie za długo!). Uformować kulkę i schłodzić w lodówce 30 minut (lub całą noc).
Foremki do babeczek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wykrawać okręgi większe niż rozmiar foremek, ciasto ułożyć i nakłuć widelcem. Babeczki piec w temp.180 stopni 15-20 minut (w zależności od możliwości Waszego piekarnika).


Ganache:
- 200g białej czekolady
- 200g śmietany kremówki
- 3 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa

Śmietankę wraz z hibiskusowym suszem podgrzać. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 10-15 minut. Odcedzić kwiat hibiskusa. Czekoladę drobno posiekać. Połączyć ze śmietanką i roztopić w kąpieli wodnej. Ganach jest gotowy, gdy masa będzie gładka i lśniąca.

Na przestudzone spody przelać ostrożnie jeszcze ciepły ganache. Przyozdobić zmielonym suszem hibiskusa.

9 komentarzy:

  1. co za piękny kolor i co to musiał być za smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie, taki ganache widzę jako oryginalne nadzienie mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się i prawdę mówiąc też już o tym myślałam :)

      Usuń
  3. Łał, to jest doskonałe! Pyszności, przygotuję na pewno :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam miniaturki, a te prezentują się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie, teraz mam przepis na twoje kruche ciasto z migdałami. Z pewnościa wypróbuję, przy najbiższej okazji jak juz pisałam wcześniej !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Z hibiskusem musiały smakować wyjątkowo :)
    Ślicznie wyglądają takie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprawdie nie przepadam za białą czekoladą, ale hibiskus na pewno wspaniale złamal jej słodycz:) piękne tartaletki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, oryginalny przepis był z czekolada mleczną, wiec każdy znajdzie coś dla siebie :) Polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...