Październikowe, wilgotne ciasto pachnące gruszkami z czekoladowym akcentem, który podkreśla smak owoców. Ekspresowe w wykonaniu, idealne na weekendowe spotkania przy gorącej herbacie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Serdecznie polecam!
Jogurtowe ciasto z gruszkami i czekoladą / Gâteau au yaourt, poire et chocolat
(Marmiton)
proporcja na 1 małą keksówkę + 6 muffinek
- kubek jogurtu naturalnego (250g),
- 3 kubki mąki,
- 1,5 kubka cukru,
- 3/4 kubka oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 3 gruszki,
- esencja waniliowa
Gruszki obrać, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Czekoladę posiekać, ale niezbyt drobno.
Jogurt zmiksować z jajkami i cukrem na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową, a na koniec stopniowo wlewać olej. Wymieszać. Na samym końcu dodać gruszki i posiekaną czekoladę.
Wysmarowaną masłem formę wypełnić ciastem. Piec w temp. 180 stopni ok. 50minut lub dłużej (do suchego patyczka).
Gruszki królują w przepisach ostatnio ,ale smaczne ciacho.
OdpowiedzUsuńSezon zobowiązuje :)
UsuńWygląda bardzo lekko i smacznie, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńMniam, pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńMmm, mniam!
OdpowiedzUsuń