Na blogach zrobiło się jesiennie, dyniowo...a ja sercem na chwilkę wracam do lata i do ukochanej Prowansji... Co powiecie na buteleczkę z aromatycznym, relaksującym eliksirem, który z powodzeniem można stosować jako dodatek do deserów, ciast (jako poncz) oraz do herbaty?
Tak...gorąca herbata z cytryną i syropem lawendowym w jesienny wieczór to jest to :)
Oryginalną francuską lawendę spożywczą wysokiej jakości znajdziecie w sklepie marsylskie.pl - serdecznie Wam ją polecam.
Syrop lawendowy - dodatek do herbaty i deserów
- 200ml wody
- 170g cukru
- 2 łyżeczki suszonej lawendy spożywczej
Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia. Dodać suszoną lawendą i macerować ok.2h lub nawet całą noc. Odcedzić, przelać do buteleczki.
Stosować jako dodatek do herbaty, jako poncz do ciast, sos do deserów np. panna cotta.
Cudo!
OdpowiedzUsuńJa akurat nie moge się przekonać do lawendy ... no chyba, że o kwiaty chodzi .... przeszkadza mi ten mydlany zapach:) .... ale syropy do kawy czy herbaty robię często:) .... ostatnio dyniowy:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń