wtorek, 24 stycznia 2012

Gâteau au cho-COLA-t :)

Miało być coś czekoladowego. Miał być mus czekoladowy. Powstało jednak ciasto czekoladowe...bez użycia miksera, bez czekolady...ale za to z colą...i z kakao, czyli wszystko się zgadza :) Ostrzegam, bo to połączenie dwóch słodkich pokus...

Zanim przejdę do przepisu muszę jednak zaznaczyć, że jest to ciasto typu fondant, czyli mokre, cięższe, idealne do kosztowania na ciepło np. z musem owocowym. Nie jest podobne do naszego murzynka, ale za to bardzo francuskie w swojej konsystencji!




Ciasto czekoladowe z dodatkiem coca-coli
(przepis na ciasto- Le Petrin, nieco zmodyfikowany przepis na polewę - James Martin)

- 200g masła,
- 200g coca-coli,
- 220g mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 50g gorzkiego kakao w proszku,
- 240g cukru,
- 7g cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 175g mleka,
- 50g słodkiej śmietanki

Polewa:
- 50g masła,
- 2 łyżki coli
- 2 łyżki kakao,
- 50g cukru pudru

Pokrojone w kostkę masło i coca colę rozpuścić w rondelku (nie doprowadzać do wrzenia). Schłodzić i dodać mleko oraz śmietankę, Odstawić.
Mąkę przesiać razem z proszkiem i sodą. Dodać sól, kakao, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze połączyć. Następnie wlać rozbełtane jajka oraz dodawać po troszeczku mieszaninę masła z colą, mlekiem i śmietanką. Wszystko mieszać drewnianą łyżką do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Foremkę (23cm) smarujemy masłem, ewentualnie wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli ciasto jest gotowe, drewniany patyczek, którym go nakujemy, jest suchy.

Polewę przygotowujemy rozpuszczając wszystkie jej składniki. Po jej schłodzeniu i zgestnieniu polewamy nią zimne ciasto.



Palce lizać ;)

10 komentarzy:

  1. czeko-rozkosz:))) to chyba najlepsza charakterystyka tego ciacha:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. ono wygląda tak intensywnie czekoladowo, że chyba nie da się oprzeć.. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. goh idealnie podsumowała to istna "czeko-rozkosz"

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cola - ekstra :) cos innego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się za takie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  6. merci pour ton gentil commentaire
    j'ai déjà testé ce gâteau et je le trouve excellent
    il fait partie de mes favoris
    bonne journée

    OdpowiedzUsuń
  7. konsystencja tego ciasta uwidoczniona na zdjęciach wielce zachęcająca!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie piekę to ciasto :) Ale nie wiem czy konsystencja ciasta powinna wyjść taka bardzo rzadka :( U mnie to nie wyglądało jak masa tylko jak ciasto na naleśniki. Czy tak powinno być?? Zobaczymy co się wynurzy z piekarnika ... mam nadzieje że coś dobrego

      Usuń
  8. Konsystencja ciasto powinna wyjść gęstsza (mniej wiecej taka jak na babkę) niż ta na ciasto naleśnikowe. Mam nadzieję, że ciasto się udalo mimo tego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota :D
    Bałam się,że coś mi nie wyszło jak powstała taka rzadka masa, ale po upieczeniu wszystko ok :)
    Ja do polewy dodałam jeszcze pół kostki czekolady, co trochę ją zagęściło :D
    Wyszło wyśmienite :)
    Polecam ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...