sobota, 12 kwietnia 2014

Babka kajmakowa

Klasyczny i znany wśród blogerów przepis na babkę kajmakową. Przepis znalazłam na blogu Słodkie fantazje. Jest bardzo smaczna, pachnąca. Niestety nie jest tak puszysta jak się spodziewałam (Wam też tak wyszła?). Podprażone migdały i polewa dopełnia jej smak. Polecam,bo jest prosta w przygotowaniu i się dobrze piecze.

Do ciasta dodałam masę krówkową o smaku orzechowym,bo tylko taką miałam.
 
Babka kajmakowa

- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
-100 g masła
-300 g masy krówkowej (u mnie o smaku orzechowym),
-180 g mąki pszennej
-100 g skrobi ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa:
-100g masy krówkowej,
- kilka łyżek mleka
- podprażone migdały

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

2 komentarze:

  1. kajmakowa <3 ubóstwiam wszystko co z kajmakiem, aż dziwne, że takiej baby jeszcze nie upiekłam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...