piątek, 9 maja 2014

Alzacka tarta z rabarbarem

Wiosna w Alzacji oznacza jesno: tartę z rabarbarem. Podaną najlepiej z lodami lub bitą śmietaną. Pyszny i prosty słodko-kwaśny deser. A do tego szklaneczka kompotu... :)
Alzacka tarta z rabarbarem
źródło: Les meilleurs recettes de nos regions

- gotowe ciasto francuskie lub domowy kruchy spód,
- 500g rabarbaru,
- 150g cukru,
- 7g cukru waniliowego,
- 150ml gęstej śmietany,
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
Wieczorem rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go 100g cukru i odstawić do lodówki na całą noc.
Rano, gdy puści sok, odlać płyn.

Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i oczywiscie ciastem francuskim lub kruchym. Nakuwamy ciasto i posypujemy łyżką mąki. Rozkładamy równo na całej powierzchni rabarbar, który macerował się przez noc w cukrze.

Jajka łaczymy ze śmietaną. Dodajemy do nich resztę białego cukru (50g) oraz cukier waniliowy. Masę jajeczno-śmietanową wylewamy na rabarbar. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu zezłocenia ciasta.

5 komentarzy:

  1. Rzeczywiście prosty!
    Pora zasypać rabarbar cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie kolorowo się tu zrobiło :). Tarta bardzo smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ta tarta. Mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, taką to bym sobie zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...