Sezon szparagowy rozpoczęty! Jest bardzo krótki i może to dlatego co roku czuję dreszczyk emocji :) Bo czy skorzystam z niego w pełni? Czy zrealizuję wszystkie moje pomysły kulinarne? Czy odkryję coś nowego? Ech, te szparagi ;-)
Poniżej prezentuję przepis na zielone szparagi w szynce z sosem parmezanowym. Szynka dodaje wyrazistości, a sos charakteru. Szparagi ugotowałam na parze - jest to mój ulubiony sposób przygotowania. Podajemy je na ciepło lub na zimno jako przystawka lub też dodatek do dania głównego.
Szparagi w szynce z sosem parmezanowym
- pęczek zielonych szparagów,
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej,
- 3 spore łyżki creme fraiche lub innej gestej śmietany (ale nie kremówki!),
- 3 płaskie łyżki startego parmezanu,
- pieprz
Szparagi gotujemy al dente w osolnej wodzie lub na parze. Na parze trwa to ok.15-20 minut. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy sos - śmietanę podgrzewamy z parmezanem, doprawiamy pieprzem. Nie solimy, gdyż parmezan jest wyraźny smakowo.
Po 2-3 sztuki szparagów owijamy w nałożone na siebie 2 plasterki szynki. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Podajemy z gęstym sosem parmezanowym.
Łał, smakowicie! Schrupałabym takie pakunki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSzparagi w szynce znam i też jadam, ale ten sos... mocno mnie zaintrygował! Przy najbliższej okazji sosik na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest godny polecenia :)
UsuńMnie też zycia zabraknie, aby zrealizować wszsytkie inspiracje.
OdpowiedzUsuńNa szparagi w szynce, to od lat patrzę.... i tylko patrzę. Musze w końcu wszsytko odłożyć na bok i popełnić ten przepis :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Szybciutko..bo sezon ucieknie ;-)
Usuńnigdy jeszcze nie miałam okazji spróbować szparagów. przepysznie wyglądają w tym wydaniu ! a gotowanie na parze tez jest moim ulubionym sposobem no i chyba najzdrowszym : ))
OdpowiedzUsuń