piątek, 2 maja 2014

Zielone szparagi w szynce z sosem parmezanowym

Sezon szparagowy rozpoczęty! Jest bardzo krótki i może to dlatego co roku czuję dreszczyk emocji :) Bo czy skorzystam z niego w pełni? Czy zrealizuję wszystkie moje pomysły kulinarne? Czy odkryję coś nowego? Ech, te szparagi ;-)

Poniżej prezentuję przepis na zielone szparagi w szynce z sosem parmezanowym. Szynka dodaje wyrazistości, a sos charakteru. Szparagi ugotowałam na parze - jest to mój ulubiony sposób przygotowania. Podajemy je na ciepło lub na zimno jako przystawka lub też dodatek do dania głównego.

Szparagi w szynce z sosem parmezanowym

- pęczek zielonych szparagów,
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej,
- 3 spore łyżki creme fraiche lub innej gestej śmietany (ale nie kremówki!),
- 3 płaskie łyżki startego parmezanu,
- pieprz
 

Szparagi gotujemy al dente w osolnej wodzie lub na parze. Na parze trwa to ok.15-20 minut. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy sos - śmietanę podgrzewamy z parmezanem, doprawiamy pieprzem. Nie solimy, gdyż parmezan jest wyraźny smakowo.
Po 2-3 sztuki szparagów owijamy w nałożone na siebie 2 plasterki szynki. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Podajemy z gęstym sosem parmezanowym.

7 komentarzy:

  1. Łał, smakowicie! Schrupałabym takie pakunki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi w szynce znam i też jadam, ale ten sos... mocno mnie zaintrygował! Przy najbliższej okazji sosik na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też zycia zabraknie, aby zrealizować wszsytkie inspiracje.
    Na szparagi w szynce, to od lat patrzę.... i tylko patrzę. Musze w końcu wszsytko odłożyć na bok i popełnić ten przepis :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy jeszcze nie miałam okazji spróbować szparagów. przepysznie wyglądają w tym wydaniu ! a gotowanie na parze tez jest moim ulubionym sposobem no i chyba najzdrowszym : ))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...