sobota, 3 maja 2014

Cytrynowo-tymiankowy kurczak

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, to polecam ten przepis. Warunkiem jest świeży tymianek oraz cytryna ekologiczna. Czemu tak? Świeży tymianek ma zdecydowanie lepszy smak, a cytryna bio ma intensywniejszy cytrusowy aromat oraz jest bardziej soczysta. Do tego nie jest woskowana, więc nie musimy szorować skórki.

Kurczak cytrynowo-tymiankowy

- 3 piersi z kurczaka
- skórka otarta z 1 cytryny bio,
- sok z połowy cytryny bio,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek świeżego tymianku (ja użyłam tymianku cytrynowego),
- oliwa z oliwek,
- pieprz
- sól
Na godzinę przed pieczeniem marynujemy kurczaka w otartej skórce cytrynowej, soku cytrynowym, przeciśnietym przez praskę czosnku, listkach świeżego tymianku. Mięso solimy, pieprzymy. Polewamy oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy piersi (razem z marynatą) ok.30-40min. Przez 15 min. minut pieczenia kurczak może być przykryty folią aluminiową, następnie ja zdejmujemy,by ładnie się zrumienił. Podajemy z ryżem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...