Kasza jaglana jest podobno najlepszej sprzedająca się kaszą w ostatnim czasie. Bezsprzecznie jest to efekt wpływu diety bezglutenowej na to, co kupujemy. Czy życie bez pszenicy jest dla mnie możliwe? Nie. Pszenica to dla mnie synonim dobrej, domowej kuchni - chrupiącego chleba, makaronu przyrządzonego na szybko, zapachu ciasta...
Mimo,że z dietą bezglutenową nie jest mi po drodze, to cieszę się,że uczy nas ekologicznej postawy w
kuchni: podejścia do tego co jemy i skąd to pochodzi. Bo przecież już najwyższy czas zadbać o nasze nawyki. Nastawić się na to co lokalne, niepryskane i niemodyfikowane. Zadbać o lepsze traktowanie zwierząt. Postawić na jakość i na smak. Czytać etykiety i nie zadowalać się byle czym. Pomyśleć o środowisku. Nasza ekologiczna świadomość wzrasta pod każdym względem. Ja także idę w tym kierunku :)
Z kaszą jaglana można tworzyć cuda. Jest bardzo uniwersalna. U mnie dziś w obiadowej odsłonie. Z grillowanymi warzywami curry. Jest bardzo syta, ale jeśli Wasza druga połówka będzie domagała się mięsa, to proponuję grillowanego kurczaka w akompaniamencie ;-)
Kasza jaglana z grillowymi warzywami curry
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 młoda zielona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- sól,
- pieprz
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Posiekaną cebulkę smażymy krótko na oliwie z oliwek, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy czosnek /pokrojony na plasterki/, a także kostki cukinii. Po minucie smażenia dodajemy pastę curry, sól, pieprz. Warzywa podajemy al dente z kasza jaglaną. Dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz