poniedziałek, 30 stycznia 2012

Kurczak smażony z kiełkami sojowymi i chińskimi warzywami

No i doczekaliśmy się śniegu także we Francji! Zima nie jest moją ulubioną porą roku, ale lubię jednak, gdy ulice jaśnieją od białego puchu :)

Leniwy i łakomy weekend został uświetniony między innymi przez to danie. Szybkie, pełne smaków, bez zbędnych problemów z przygotowaniem. Tak to jest z azjatyckim jedzonkiem - wrzucasz składniki na patelnię i w parę minut wszystko gotowe! Kurczak z kiełkami sojowymi i chińskimi warzywami, delikatnie pikantny. Pycha! Jako dodatek polecam chiński makaron lub ryż.



Kurczak smażony z kiełkami sojowymi i chińskimi warzywami

- 3 piersi z kurczaka,
- puszka kiełków sojowych,
- cebula pokrojona w piórka,
- 2 ząbki czosnku,
- garść warzyw chińskich z mieszanki - u mnie żółta papryka, kasztany wodne, fasolka, grzybki mun
- sos sojowy,
- olej sezamowy+olej,
- 1/4 ostrej zielonej papryczki chili



Dzień wcześniej kroimy kurczaka na paski i umieszczamy w marynacie - olej sezamowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy. W dniu przygotowania na rozgrzaną patelnię (lub wok) wlewamy olej sezamowy (zmieszany ze zwykłym) i smażymy zamarynowane paski kurczaka. Po chwili wrzucamy piórka cebuli i posiekaną papryczkę chili, chwilę smażymy. Następnie dodajemy chińskie warzywa i odecdzone z zalewy kiełki sojowe. Całość doprawiamy sosem sojowym i smażymy do momentu, gdy warzywa będą al dente. Pod koniec można dodać soli lub jeszcze trochę sosu sojowego do smaku.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ooooo,pychota!
    Lekkie i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie sniegu na razie nie ma i mam nadzieje, ze tak zostanie - zime lubie, ale pod warunkiem, ze nie musze wychodzic z domu :)
    A takie szybkie, orientalne dania bardzo lubie. Mieso po calonocnym marynowaniu na pewno smakuje wysmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie! I zdjęcia niezwykle apetyczne!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie składniki mam więc z chęcią wypróbuję:)
    tu zima przede wszystkim postawiła na mróz, na szczęście na razie nie pada

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie takie połączenia.
    Proste, szybkie i pyszne :)
    Bardzo ciekawy blog i piekne zdjęcia - zostaje na dłużej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Angie, bardzo mi miło :) Zapraszam częściej wobec tego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...