poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Rolada w stylu prowansalskim z zieloną tapenadą, tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Po roladzie pomidorowej zdecydowałam się na taką w stylu prowansalskim. Z zieloną tapenadą i suszonymi pomidorami. Nie pożałowałam, gdyż jest przepyszna! Serek ricotta fajnie wiąże farsz, a suszone pomidory podkreślają smak.

Rolada w stylu prowansalskim z tapenadą, tuńczykiem i suszonymi pomidorami

- 3 jajka,
- 120 ml gorącej wody,
- 1 kopiasta łyżka zielonej tapenady (najlepiej domowej roboty)*,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 50g parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50ml skrobi kukurydzanej lub ziemniaczanej,
- 30g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z gorąca wodą (wodę dodajemy po troszkę w małych ilościach ciągle miksując). Następnie nie przestając miksować dodać - tapenadę, parmezan, sól i zioła prowansalskie. Mąkę przesiać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dosypać do płynnej masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec ok.10 minut w temp. 200stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Ostudzić. 

Farsz:
- 250g ricotty lub innego gładkiego serka twarogowego,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- zielona cebulka + szczypior,
- garść pomidorów z zalewy oliwnej
- sól,
- chili w proszku

Suszone pomidory oraz cebulkę ze szczpyiorkiem drobno posiekać.
Składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku.

Montaż:
Rozłożyć folię spożywczą na blacie. Ułożyć na niej 'biszkopt'. Rozsmarować nadzienie na całej powierzchni. Zwinąć w zgrabny rulon pomagając sobie folią spożywczą - ciasto jest bardzo plastyczne i się nie łamie podczas tej czynności. Roladkę owinąć w folię i przed podaniem schłodzić w lodówce przez całą noc.
 * Zielona tapenada:
- 200g zielonych wydrylowanych oliwek,
- ok.5-6 filecików anchois,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyzeczki kaparów,
- 150ml oliwy z oliwek

Składniki miksujemy (ale nie na gładką masę - muszą pozostać grudki oliwek).
Przechowujemy tapenadę w lodówce.

3 komentarze:

  1. Tapenada smakuje tak samo dobrze jak Tapenda ;)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm. Będzie idealna na imprezę, prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...