Klasyczny i znany wśród blogerów przepis na babkę kajmakową. Przepis znalazłam na blogu Słodkie fantazje. Jest bardzo smaczna, pachnąca. Niestety nie jest tak puszysta jak się spodziewałam (Wam też tak wyszła?). Podprażone migdały i polewa dopełnia jej smak. Polecam,bo jest prosta w przygotowaniu i się dobrze piecze.
Do ciasta dodałam masę krówkową o smaku orzechowym,bo tylko taką miałam.
Babka kajmakowa
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
-100 g masła
-300 g masy krówkowej (u mnie o smaku orzechowym),
-180 g mąki pszennej
-100 g skrobi ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa:
-100g masy krówkowej,
- kilka łyżek mleka
- podprażone migdały
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po
jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę
kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać
za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką
tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu
jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na
suchej patelni płatkami migdałowymi.
Co za pyszny widok!
OdpowiedzUsuńkajmakowa <3 ubóstwiam wszystko co z kajmakiem, aż dziwne, że takiej baby jeszcze nie upiekłam
OdpowiedzUsuń