środa, 30 kwietnia 2014

Tartaletki z kremem czekoladowo-fistaszkowym... Przepyszne!

Cudownie kruche i czekoladowe maleństwa z przepysznym kremem na bazie mleka skondensowanego i masła orzechowego. Udekorowane solonymi orzeszkami ziemnymi..dla mnie oznacza to jedno: deserowy raj ;-)

Pomysł na krem zaczerpnęłam od Nigelli. W jednym ze swoich programów przygotowywała z tego przepisu sos do lodów. Swoją drogą... ten sposób podania kremu również polecam!

Tartaletki z kremem czekoladowo-fistaszkowym

Kruchy spód:
- 200g mąki,
- 90g cukru pudru,
- 25g zmielonych migdałów,
- szczypta soli,
- 100g masła w temp pokojowej,
- 1 jajko

/podana ilość wystarcza na 1 tartę lub 8 tartaletek/

Z powyższych składników wyrobić ciasto tylko do połączenia składników (nie za długo!). Uformować kulkę i schłodzić w lodówce 30 minut (lub całą noc).
Foremki do babeczek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wykrawać okręgi większe niż rozmiar foremek, ciasto ułożyć i nakłuć widelcem. Babeczki piec w temp.180 stopni 15-20 minut (w zależności od możliwości Waszego piekarnika).

Krem:
- 200ml mleczka skondensowanego słodzonego,
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła orzechowego

Czekoladę posiekać i rozpuścić w rondelku z pozostałymi składnikami.

Babeczki wypełnić ciepłym jeszcze kremem. Gdy wystygną udekorować orzeszkami ziemnymi solonymi. Świetnie podkreślają ich smak!

4 komentarze:

  1. Wspaniałe te tartaletki, wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczna babeczki z pysznym kremem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie, szkoda, że nie mogę spróbować takiej jednej chociaż ;p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...