piątek, 12 września 2014

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem J.Hamelmana

Będąc na chlebowej fali przygotowałam bochenek z przepisu Jeffrey'a Hamelman'a. Pyszny, lekki zakwasowiec z pieczonym czosnkiem o delikatnym miękiszu i smakowitym aromacie.
Wspaniały jako dodatek do kolorowych kanapek. Podbija ich smak i zwiększa apetyt :)
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem J.Hamelmana
(Chleb J.Hamelman)

Levain:
- 180g mąki,
- 110g wody,
- 40g zakwasu

Na 12h przed przygotowaniem chleba robimy zaczyn: łączymy wszystkie składniki i odstawiamy je pod przykryciem na 12h.
Ciasto właściwe:
- 810g mąki chlebowej pszennej,
- 90g mąki pszennej razowej,
- 590g wody,
- 50g oliwy z oliwek,
- 20g soli,
- 5g drożdży instant
- 30g pieczonego czosnku*

Powyższe składniki + zaczyn umieszczamy w misie miksera. Miksujemy 3 min. na najniższych obrotach. Następnie kolejne 3 min. na drugiej prędkości. Ciasto odstawiamy do fermentacji na 1-2h (przykryte ściereczką).

Po tym czasie dzielimy na dwie porcje lub jeden duży bochenek (ok.1,5kg). Umieszczamy w foremkach i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2h.

Chleb pieczemy 40-45minut w temp. 240 stopni.

*czosnek w łupinach skrapiamy oliwą z oliwek, zamykamy w folii aluminiowej i pieczemy 30min w temp 200stopni. Po schłodzeniu ząbki wystarczy zgnieść i dodać do ciasta.

4 komentarze:

  1. Mniam, bardzo lubię pieczony czosnek. Do tego chleba pasuje znakomicie! Piękny bochenek! Może skusisz się na wspólne wrześniowe pieczenie? http://www.kuchennymidrzwiami.pl/wrzesniowa-piekarnia-zaproszenie/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie...ale niestety mam już zaplanowane pieczenie innego chleba... Postaram się kolejnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny, ależ bym sobie taki zjadła na śniadanie... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...